UFC betaalde miljoenen om concurrent PRIDE uit te schakelen - Vechtsport Info
Home / Nieuws / MMA NIEUWS / UFC betaalde miljoenen om concurrent PRIDE uit te schakelen

UFC betaalde miljoenen om concurrent PRIDE uit te schakelen

UFC betaalde miljoenen om concurrent PRIDE uit te schakelen

Uit documenten die in de UFC-antitrustzaak naar boven zijn gekomen, zou blijken dat het moederbedrijf van de UFC, Zuffa veel geld heeft betaald om ervoor te zorgen dat concurrent PRIDE het loodje legde.

De UFC betaalde Nobuyuki Sakakibara, de CEO van PRIDE naar verluidt $ 10 miljoen om 7 jaar lang niet actief te zijn in de MMA-sport. Na jaren van vooronderzoek, komt de antitrustzaak die werd aangespannen door MMA-vechters Jon Fitch, Cung Le en Nate Quarry tegen de UFC voor de rechter.

De voormalige ‘particuliere aannemers’ van de promotie betoogden dat de UFC zich bezighield met concurrentiebeperkend gedrag dat een monoponie creëerde, dus niet helemaal een monopolie, maar dichtbij genoeg dat een bedrijf een hele markt kan beïnvloeden. De UFC gebruikte die positie, beweren ze, om MMA-vechters uit miljoenen te betalen. De UFC ontkent de beweringen.

Oneerlijke uitbetalingen

Details zullen worden onthuld tijdens de UFC antitrust hoorzitting op maandag. Het is een statistisch feit dat UFC-vechters van 2008 tot 2013 ongeveer 20% van de UFC-inkomsten per jaar hebben ontvangen. De UFC-vechters vinden dit te weinig en maken een vergelijking met NBA-, NFL- en MLB-spelers. Deze verdienen ongeveer 50% van de omzet uit de competitie.

Een manier om het loon van de vechters laag te houden, is door potentiële concurrentie uit te schakelen, zodat zij nergens anders heen kunnen om te vechten en een hoger loon kunnen eisen. De laatste openbaring uit gerechtelijke documenten toont aan dat met de aankoop van concurrent PRIDE er er een discutabel spel is gespeeld.

Nederlandse MMA-vechters

Toen de UFC destijds PRIDE als enige serieuze concurrent kocht, is de CEO van de organisatie Nobuyuki Sakakibara een bedrag van $ 10 miljoen betaald om een ​​niet-concurrentiecontract van 7 jaar te ondertekenen. Dit weerhield hem ervan in het Japanse MMA-circuit actief te zijn. Anderhalf jaar na afloop van het contract keerde Sakakibara terug en begon RIZIN Fighting Federation.

Een aantal ex-PRIDE vechters stapten over naar de UFC waaronder ook Alistair Overeem, waar anderen richting Bellator gingen of andere organisaties die MMA aanboden. In hoeverre de details van invloed zullen zijn op de rechtszaak tegen de UFC zal nog moeten blijken.

Bekijk ook

10 seconden! Overeem: ‘Snel einde Verhoeven gevecht’ (video)

Alistair Overeem en Rico Verhoeven kwamen vanavond voor het eerst oog in oog te staan.

UFC’er deelt heftige video! ‘En dat 4 ronden lang’

Op Instagram toont de harde knokker gisteren een video

Beruchte trainingsmaat McGregor opgepakt door de politie

Dit is al het zoveelste incident waar de vechter bij betrokken is...

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page