Tijd voor uniforme regels in MMA Nieuws
Nieuws

Tijd voor uniforme regels in MMA

Tijd voor uniforme regels in MMA
Tijd voor uniforme regels in MMA

De regels voor MMA zijn de afgelopen jaren alles behalve eenduidig geweest.

Regelmakers zijn nu bezig met een poging om dit te veranderen. Het rules and regulations comité van de Association of Boxing Commissions and Combative Sports (ABC) besloot dinsdag om dit controversiële probleem voor eens en voor altijd aan te pakken. Het doel is een uniforme regelgeving bij MMA.

Op dit moment is het in de Verenigde Staten per staat afhankelijk of er bijvoorbeeld bij een grondgevecht een knie of schop naar het hoofd mag worden gegeven. In Nevada, New Jersey en Texas geeft de regelgeving aan dat als alles behalve de voetzolen van de vechter de grond raken, er niet naar het hoofd mag worden geschopt met voet of knie. In Californië, New York en Florida schrijft de regelgeving het anders voor. Als een vechter beide handpalmen, knie of vuisten op de grond heeft dan mag er niet naar zijn hoofd worden geschopt met voet of knie.

Uniforme Regels van MMA

De bedoeling is volgens ESPN dat de nieuwe concept-regelgeving klaar moet zijn voor de jaarlijkse ABC conferentie in juli van dit jaar. Dan zal over het concept worden gestemd. Wordt dit goedgekeurd, worden de nieuwe regels onderdeel van de Uniforme Regels van MMA waarop ABC toezicht zal houden. De nieuwe uniforme regels zullen eenduidiger worden en vooral duidelijker, zodat er in de toekomst geen misverstanden over de regels meer kunnen ontstaan.

ABC is verantwoordelijk voor de regulering van vechtsporten in Noord Amerika en omstreken, inclusief Brazilië. Sinds 1 januari 2017 is er echter een versplintering van ABC en de uniforme regelgeving. Uit een onderzoek is gebleken dat er nu minstens 10 verschillende MMA-regels in omloop zijn en gebruikt worden. Dit tot grote ergernis van bijvoorbeeld UFC, vechters en scheidsrechters.

50 staten, 50 interpretaties

In 2016 werd een eerste poging gedaan door ABC om te komen tot uniforme regels om vechters te beschermen als ze op de grond liggen. Deze nieuwe regels zouden op 1 januari 2017 gaan gelden, maar sommige Amerikaanse staten en hun bonden (athletic commissions) weigerden deze door te voeren. Andere staten hadden weer moeite om de nieuwe regels goedgekeurd te krijgen door de officiële wetgeving.

Uiteindelijk heeft dit alles geleid tot de huidige versplintering van de regelgeving. Als voorbeeld: UFC licht-zwaargewicht kampioen Jon Jones werd vorige maand in Nevada bijna gediskwalificeerd tijdens UFC 235, omdat hij met zijn knie stootte naar het hoofd van Anthony Smith, terwijl dit in New York of Californië helemaal legaal was geweest.

Geen garanties

Ook al wordt de nieuwe regelgeving in juli door ABC goedgekeurd, zal deze nog steeds moeten worden geaccepteerd door alle officiële wetgevers in alle staten van de VS. Garanties zijn er dus niet...

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws