Home / Nieuws / MMA NIEUWS / MMA-vechter Wanderlei Silva: “ik heb hersenletsel-achtige symptomen”

MMA-vechter Wanderlei Silva: “ik heb hersenletsel-achtige symptomen”

Wanderlei Silva ambassadeur voor Brave 9 The Kingdom of Champions
Youtube

Een van de meest beruchte MMA vechters in zijn tijd, Wanderlei Silva, liep nooit ervoor weg om een paar klappen uit te wisselen met zijn tegenstanders. Zelfs niet toen hij tegenover zwaargewichten als Mark Hunt en Mirko Cro Cop stond. Meer dan een decennium later lijkt het erop dat hij de prijs daarvoor moet betalen.

In een interview met de Braziliaanse website PVT, schrijft mmafighting.com,  zegt Silva dat hij veel hersenschudding-achtige symptomen heeft na 29 jaar te hebben gevochten.  Vanaf zijn eerste partijen in muay thai tot aan het mixed martial arts vechten.

“Ik zat bij een lezing over hersenschuddingen en de 10 daarbij horende symptomen, ik had er acht van”, legt Silva uit. “De symptomen uitten zich als bijvoorbeeld stemmingswisselingen, snel agressief worden, vergeetachtig en moeilijk in slaap komen.”

Doneren aan de wetenschap

De 42-jarige veteraan vechter geeft aan dat hij na zijn dood zijn hersenen aan de wetenschap wil doneren voor onderzoek naar hersenschuddingen.

“Ik heb er veel over nagedacht en zelfs al mensen benaderd met betrekking tot het doneren,” zei Silva. “Ik ga mijn hersenen toch niet meer gebruiken na mijn overlijden en het onderzoek is heel belangrijk.”

Silva, die 0-2 scoorde in zijn eerste gevechten bij Bellator tegen Chael Sonnen en Quinton Jackson in 2017 en 2018, zegt dat hij maar 1 keer per week een harde sparring sessie doet bij Evolucao Thai in Brazilië. Maar zo ging het er 10 jaar geleden niet aan toe, toen hij de PRIDE middengewicht kampioen was en weinig informatie had met betrekking tot hersenschade.

Knock-out en technisch knock-out

Tijdens zijn carrière werd ‘The Axe Murderer’ Silva 7 van de 14 keer knock-out of technisch knock-out geslagen.

“Ik dacht bijvoorbeeld dat hoe vaker je werd geslagen, des te makkelijker je leerde incasseren. En het is juist het tegenovergestelde,” legt Silva uit. “Als ik een tip mag geven aan de jongere generatie, laat jezelf niet iedere dag slaan. Heb je een jonge leerling, zorg ervoor dat hij niet teveel klappen incasseert op zijn hoofd. Er is een moment van harde training, maar dat kan niet iedere dag het geval zijn. Een goede coach zorgt voor zijn jongens.”

Silva vertelt dat hij momenteel vrijwilliger is bij een experiment van een Canadees bedrijf, voor een op vitamine gebaseerd product genaamd ‘Brain armour’ (hersenen bescherming). Verwacht wordt dat het middel de hersenen zal beschermen tijdens trainingen en tijdens een gevecht.

‘The Axe Murderer’ vs. ‘The Phenom’

Ondanks dat hij te maken heeft met de hersenschudding-achtige symptomen, heeft ‘The Axe Murderer’ nog geen plannen om met pensioen te gaan. Silva hoopt dat collega-veteraan Vitor Belfort ook tekent bij Bellator zodat ze in 2019 een rematch kunnen houden. Silva verloor van de ‘The Phenom’ door knock-out in het begin van zijn carrière in 1998 en geeft aan dat het ‘pijn’ doet om te verliezen van een dergelijke slappe vechter.

“Ik kan makkelijk twee keer tegen hem vechten, geen probleem,” zegt Silva. “Ik ben goed, ik ben fit en op dit punt in onze carrière zou het fantastisch zijn voor iedereen… ik kan mijn carrière niet beëindigen zonder dit gevecht.”

Lees hier meer over CTE

Bekijk ook

Adegbuyi: ‘Ik heb het recht verdiend om te vechten tegen Rico’

Benny Adegbuyi versloeg in december vorig jaar Badr Hari. Met de winst op de kickbokslegende ...

TV Gids: UFC Kijken Rozenstruik vs. Gane doe je zo gratis en live

UFC Kijken is in Nederland gratis, en live. De UFC wedstrijden worden op TV en ...

Brute afstraffing MMA-vechter schuld scheidsrechter (video)

Silvana Gomez strafte Gilsely Perea gisteren flink af tijdens het UWC 25 evenement in Tijuana, ...

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page