Home / Nieuws / MMA NIEUWS / MMA debuteert als demonstratiesport op de Olympische Zomerspelen 2028

MMA debuteert als demonstratiesport op de Olympische Zomerspelen 2028

MMA al olympische sport

Terwijl het Kickboksen en Sambo een stap dichter bij de Olympische acceptatie zijn, is er nog een vechtsport die richting de spelen wil gaan, MMA (Mixed Martial Arts).

Terwijl het streven naar Olympische acceptatie van MMA aan de gang is, groeide de groep Olympische vechtsporten exponentieel tot eind november. Volgens de Kickboks-organisaties (WAKO) en de Internationale Sambo-federatie (FIAS) zijn beide sporten voorlopig aanvaard door het Internationaal Olympisch Comité.

“Neem alstublieft dit speciale moment om na te denken over hoe ver we zijn gekomen, maar wat nog belangrijker is hoe ver we moeten gaan”, zei interim-president Francesca Falsoni van WAKO, als onderdeel van een verklaring aan WAKO-leden. “Om dit doel eindelijk te bereiken, is het einde van een lange maar constructieve en zich ontwikkelende marathon, ook al zal een dergelijke erkenning ons ertoe brengen om te volgen en te ontwikkelen.”

Sambo

“Vandaag hebben we de grote en misschien wel de moeilijkste stap voorwaarts bereikt”, zei FIAS-president Vasily Shestakov over het Sambo. “Maar er is nog veel werk te doen. De volgende stap is om de permanente IOC-erkenning te krijgen en vervolgens te worden opgenomen in het programma van de Olympische Spelen. Ik weet zeker dat we het aankunnen! ”

Van de twee sporten lijkt sambo het meest op MMA met de integratie van opvallende handschoenen en handschoenen met open vingers. Concurrenten dragen ook een standaard gi-jas en banden, zoals in judo en jiu-jitsu. Het is echter Combat Sambo dat een verre neef is van MMA. Sport Sambo en American Freestyle of eenvoudigweg Freestyle Sambo zijn entertain-only evenementen. Freestyle wordt niet erkend door FIAS.

Muay Thai

Sambo heeft MMA opmerkelijke kampioenen voortgebracht zoals Fedor Emelianenko en de huidige UFC lichtgewicht titelhouder Khabib Nurmagomedov. Muay Thai werd in 2016 voorlopig geaccepteerd dankzij de Internationale Federatie van Muay Thai Amateur (IFMA.)

Karate debuteert als Olympische sport op de Olympische Zomerspelen 2020 in Tokio. Het archiveringsproces voor de indiening van jiu-jitsu als een olympische sport door de Ju-Jitsu International Federation (JJIF) begon in 2017.

MMA debuut

Met betrekking tot MMA verwacht de UFC-partner International Mixed Martial Arts Federation om MMA te debuteren als demonstratiesport op de Olympische Zomerspelen 2028 in Los Angeles.

Bekijk ook

MMA-vechter ‘breekt arm’ maar pakt toch wereldtitel

De Engelse MMA-vechter Ben Rees vocht zaterdagavond tijdens Raged UK MMA 10, brak zijn arm maar werd toch wereldkampioen.

Connor McGregor belooft scherper en sneller terug te komen in 2018

Conor McGregor in onderhandeling met UFC over nieuwe deal

Volgens ESPN's Ariel Helwani is Conor McGregor momenteel bezig met een terugkeer naar de UFC in de late zomer of vroege herfst.

Afvaller: UFC ontslaat te dikke MMA-vechter

Afvaller: UFC ontslaat te dikke MMA-vechter

REGIO NIEUWS UITGELICHT