Doping: UFC-vechter Jennifer Maia krijgt flinke schorsing - Vechtsport Info
Home / Nieuws / MMA NIEUWS / Doping: UFC-vechter Jennifer Maia krijgt flinke schorsing

Doping: UFC-vechter Jennifer Maia krijgt flinke schorsing

USADA heeft vandaag aangekondigd dat de Braziliaanse Jennifer Maia, een sanctie van zes maanden heeft aanvaard voor een schending van het UFC Anti-Doping beleid. Zij krijgt de sanctie na het positief testen op verboden stoffen uit een besmet voedingssupplement.

Maia, 30, werd positief getest op furosemide, hydrochloorthiazide, chloorthiazide en de thiazidemetaboliet 4-amino-6-chloor-1,3-benzeendisulfonamide (ACB), na een out-of-competition test die op 16 augustus 2018 werd uitgevoerd.

Specifieke Stoffen in de klasse Diuretica en Masking Agents zijn te allen tijde verboden volgens het UFC Antidopingbeleid, dat de Verboden Lijst van het Wereldantidopingagentschap (WADA) heeft goedgekeurd.

Besmette voeding

Tijdens een onderzoek naar de omstandigheden werden geopende en verzegelde containers met een voedingssupplement die Maia op het moment van de test van 16 augustus 2018 gebruikte en die zij op haar dopingcontroleformulier had aangegeven. Naar het WADA-geaccrediteerde bedrijf laboratorium in Brazilië gestuurd voor analyse.

Hoewel op het supplementlabel geen verboden stoffen waren vermeld, bleek uit de analyse dat beide de verboden stoffen bevatten waarvoor Maia positief testte.

Risico vol

Dienovereenkomstig is dit product toegevoegd aan de lijst met hoog-risico-supplementen die wordt bijgehouden op de online voedingssupplement veiligheidseducatie en voorlichting van USADA – Supplement 411 (www.Supplement411.org).

Verder herinnert USADA atleten eraan dat voedingssupplementen die voor gewichtsverlies op de markt worden gebracht, een aanzienlijk risico met zich meebrengen en die verboden voorgeschreven medicijnen, zoals diuretica, kunnen bevatten.

Straf vermindering

Volgens het UFC Anti-Doping beleid, evenals de World Anti-Doping Code, kan de vaststelling dat de positieve test van een atleet werd veroorzaakt door een besmet product resulteren in een verminderde sanctie.

De sanctie voor een dopingovertreding als gevolg van het gebruik van een besmet product varieert van berisping en geen periode van schorsing, tot een van twee jarige schorsing.

Terugwerkende kracht

Maia’s periode van zes maanden schorsing begon met terugwerkende kracht op 31 augustus 2018, de datum waarop ze voorlopig werd geschorst om te mogen vechten.

Dit houdt in dat zij rond maart dit jaar weer de kooi in zou mogen mits zij negatief test op eventuele verboden middelen.

Bekijk ook

‘Watskebeurt?’: MMA-vechter knock-out, rivaal wil op de vuist (video)

Kai Kara-France schakelde zijn rivaal, de Braziliaan Rogério Bontorin, uit in een tijdens UFC 259 ...

Verbolgen ex-UFC kampioen Petr Yan haalt uit naar opvolger

Petr Yan verloor zaterdag door zijn eigen schuld de UFC-wereldtitel aan Aljamain Sterling. De Rus ...

Super knock-out uit een wel heel onverwachte hoek (video)

What’s better – the tomahawk elbow or the referee’s save? 😳 @MarkAbelardoMMA #ONEFistsOfFury2 #WeAreONE #ONEChampionship ...