Lockdown ellende sportscholen: 'We vallen om' Nieuws
Nieuws

Lockdown ellende sportscholen: 'We vallen om'

Lockdown ellende sportscholen: 'We vallen om'

De negatieve gevolgen van de corona lockdown worden steeds duidelijker onder de sportscholen, personal trainers en beoefenaars. Waar de een innovatief kan zijn, moet de ander lijdzaam toekijken. Wie overleeft deze kaalslag in de sport?

Onze redactie werd overspoelt met reacties na een oproep. Wij vroegen onder andere sportscholen en personal trainers hun ervaringen te delen. Uit de reacties blijkt hoe zwaar de corona heeft toegeslagen onder de sport ondernemers.

Fooitje van de Gemeente

,,Ik krijg welgeteld €115 per maand aan hulp van de gemeente. Daar moet ik de huur van mijn sport accommodatie betalen, hypotheek aflossen en dan nog maar niet te spreken over de vaste lasten", zegt Huseyin Çakan.

Çakan geeft personal training en kickboksles. Omdat zijn vrouw een paar uurtjes werkt kan hij fluiten naar volledige steun. ,,Dit is nog niet alles. Ik train ook de jeugd waarvan sommige met gedragsproblemen. die kunnen nu hun energie niet kwijt. Dat gaan ze dan op straat doen", aldus Çakan die een gevoelige snaar raakt met dit onderwerp.

Ellende op straat

Er zijn meerdere sportscholen die hetzelfde ervaren. Zo reageert een sportschoolhouder die liever anoniem blijft. ,,Ik kan de jongens die ik train niet vastbinden. Die gaan de straat op en rellen. Hoe erg ik dit ook vindt. Maar het is wel de realiteit."

Naast het probleem met de jeugd zijn er directe gevolgen voor de sportschoolhouders. ,,Mijn leden lopen weg. Van het bestand is nog maar 20%. Ik snap het wel wie gaat er nou betalen als je er niets voor terug krijgt", zegt een noodlijdende sportschool eigenaar.

We maken er maar iets van

Toch zijn er ook positieve geluiden en proberen andere op een creatieve manier de boel draaiende te houden. ,,Wij hebben in april 2020 een overkapping laten bouwen aan de achterkant van onze school, een staal constructie met een dak, aan 3 kanten open. Dit is ongeveer 100m2. Het kostte veel geld, maar we maken er dagelijks gebruik van. Het is ijs, sneeuw en regen vrij", zegt Teus de Kruyf van de gelijknamige boksschool.

,,Er hangen 15 zakken in met een afstand van elkaar van 2 meter. De lessen zitten allemaal vol, ook in deze kou. Natuurlijk hebben we minder inkomsten, geen PT etc...maar wij mogen niet klagen, natuurlijk is het niet hoe we willen trainen, maar iedereen ziet dat we er van alles aan doen om bezig te kunnen blijven, en voor de rest is alles dicht", aldus de Kruyf.

Ik ga failliet

Dit zijn nog maar topjes van de ijsberg. Zo reageerde een sportschoolhouder dat hij zijn zaak failliet moet laten verklaren. ,,Ik zie er geen heil meer in. Geen steun, geen begrip van de gemeente. Al boden ze maar een alternatief. Omdat ik open ruimte heb kan ik niks. en mijn leden op de stoep te laten trainen gaat ook niet lukken. Ik stop ermee."

Hoelang de lockdown nog gaat duren is niet bekend. Gesproken wordt over begin maart. Echter lijkt de regering steeds de datums te verschuiven. Als de boel open gaat zal het mondjesmaat zijn. En voor een groot aantal spotscholen te laat.

? ZIE OOK ?

https://www.vechtsportinfo.nl/nieuws/kickboks-muay-thai-nieuws/https-www-vechtsportinfo-nl-nieuws-kickboks-muay-thai-nieuws-topkickbokser-andy-souwer-38-ik-ga-het-nog-een-keer-flikken/

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws