Leren incasseren, sparren doe je niet voor de lol Nieuws
Nieuws

Leren incasseren, sparren doe je niet voor de lol

Leren incasseren, sparren doe je niet voor de lol

Waarom sparren zo belangrijk is in vechtsport!

Hoe vaak kom je het niet tegen in de sportschool, of hoor je "ik ga echt niet sparren"? Het blijft mij verbazen dat mensen aangeven graag een vechtsport te beoefenen, er prat op gaan expert te zijn maar niet kunnen en durven incasseren? Ook zie je vaak dezelfde mensen de oefening niet afmaken, een rondje rennen in de dojo is ze al te veel, of afhaken bij andere belangrijke oefeningen voor de buikspieren etc. Waarom ga je dan in godsnaam op een vechtsport? Had je niet beter kunnen gaan schaken of dammen?

Leren incasseren, sparren doe je niet voor de lol

Kijk maar eens om je heen

Wanneer je in de sportschool bent of in je dojo kijk dan maar eens om je heen. Je herkent ze zo, de praters en niet doeners. Afleiders noemt men ze ook wel eens, afleiden van wat vraag je dan wellicht? Nou dat is duidelijk, de aandacht van henzelf. Niets is vervelender voor een serieuze vechtsporter als je geconfronteerd wordt met een mede beoefenaar die de boel niet zo serieus neemt. Voorbeeld, je wilt lekker sparren en de persoon waar je aan gekoppeld bent begint te kletsen tijdens het sparren?? Verdomd irritant, toch? Is er een oplossing voor? Ja, niet terug praten maar sparren, dus met andere woorden er vol boven op dan stopt je tegenstander vanzelf wel met praten.

Risico's van het sparren

Er kleven altijd risico's aan het sparren deze worden echter verhoogt als je tegenstander begint met praten. Naast dat het verdomd irritant is is het risico ook hoger op blessures! Gedoseerd sparren met dito toepassing van technieken scherpt niet alleen je lichaam en geest, maar zorgt ervoor dat je leert hoe een tegenstander uit te schakelen. Als je nooit sparred en niet incasseert kan je ook niet verwachten iets te leren laat staan een echt gevecht ooit aan te gaan of te pareren.

De zogenaamde fitness vechtsport experts

Enige tijd geleden sprak ik een fitness sportschool eigenaar die er prat op ging dat de mensen die bij hem trainden, echte vechtsporters waren. Ik stelde hem de vraag hoeveel van je leerlingen hebben in de ring gestaan in een C, B of A klasse partij? Hij keek mij verbaast aan en zei: Dat is toch niet belangrijk, ik durf te zweren dat mijn beste leerling een van jouw vechters aan kan. Die uitdaging nam ik graag aan, en we spraken af de volgende dag een kleine sparing ronde te doen tussen zijn vechter en een vechter van mijn sportschool.

Het gevecht

Stel je voor mijn vechter 80 KG en C klasse kwam te staan tegen een reus van 105 KG. Onverantwoord? Wellicht maar niet als je weet dat een goed geoefende vechter van 80KG met een aantal KO overwinningen op zijn naam, en weet hoe te incasseren niet echt onder de indruk van zijn tegenstander de zaal betrad. Om het nog erger te maken had de beste man zijn halve sportschool uitgenodigd om getuigen te zijn van de sessie. Het gevecht duurde welgeteld 20 seconden, na een paar fikse low-kicks op het bovenbeen van de 105KG wegende reus, die hinkend naar zijn trainer strompelde en vroeg om het gevecht te stoppen. Wat mij niet verbaasde. Detail de beide vechters droegen gewoon scheen platen, dus stel je voor wat geschade in een echt gevecht had kunnen zijn.

Leren incasseren, sparren doe je niet voor de lol

Excuses en nederigheid

De vechter van 105KG was dusdanig onder de indruk van niet alleen de trap technieken maar ook de stootkracht en ontwijking technieken van mijn vechter. Dat hij bij zijn trainer aangaf waarom zij eigenlijk noot sparring deden? Waarop de beste man antwoord dit niet nodig te achten, echter na dit incident waren zijn ogen open gegaan en is hij overgestapt van het zogenaamde fitness-kickboksen naar het invoeren van sparring. Met als resultaat dat zijn groep vechters gedicimeerd werd met 60%, wat aangeeft dat full contact vechtsporten niet voor iedereen is weggelegd.

Moraal van dit verhaal

Denk voordat je praat, en ga zeker niet boosten dat je een bepaalde vechtsport beheerst als je niet eens weet hoe een klap of trap voelt. Semi contact is natuurlijk ook incasseren maar helemaal niet sparren en dan toch doen of dat je een K1 expert bent is niet zo slim.

Bijdrage: Jack van Ham

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws