KNVB: voetballertjes worden beter door het beoefenen van Judo - Vechtsport Info
Home / Nieuws / KNVB: voetballertjes worden beter door het beoefenen van Judo

KNVB: voetballertjes worden beter door het beoefenen van Judo

De judomat op om later beter te kunnen voetballen? Bij HBS geloven ze er heilig in.

Zo denkt men er bij de Haagse voetbalclub HBS over hoe Judo te combineren met voetbal. Al jaren roepen meerdere mensen dat Judo goed is voor het zelfvertrouwen in meerdere sporten, nu de KNVB dit ook meldt is een goede zaak. Bij HBS trainen de kinderen meerdere malen per week zowel voetbal als judo, een goede ontwikkeling. Zo leert men beter bewegen en weerbaarder te worden op het veld en daarbuiten.

KNVB voetballertjes worden beter door het beoefenen van Judo

We zijn gaan kijken naar hoe we die andere sporten, waarin je beter leert bewegen, konden integreren in het voetbal

“Het idee ontstond nu een paar jaar geleden, toen het 5-jarige zoontje van Van der Kaaij voor het eerst het voetbalveld opstapte bij HBS. Het viel Van der Kaaij, van de sportstichting SportMindz, op dat de motorische ontwikkeling van de kinderen soms wel wat te wensen over liet. “De kinderen die goed kunnen bewegen, komen in de hoogste teams met de beste trainers, terwijl de andere kinderen het vaak moeten doen met een welwillende vader of moeder en dus niet die training krijgen. En dat eigenlijk alleen op basis van hun beweeglijkheid.” Bron: KNVB

Het kind staat centraal

Daar moet iets veranderen, vond hij. “Dat ging me aan het hart. Ik ben een voetballer en ik doe daarnaast aan vechtsporten. We zijn gaan kijken naar hoe we die andere sporten, waarin je beter leert bewegen, konden integreren in het voetbal. En daarbij staat niet de sport, maar het kind centraal.” Gesteund door wetenschappelijk onderzoek dat dit inderdaad positieve gevolgen had voor het kind, besloot HBS mee te werken aan het initiatief van Van der Kaaij. Eén training werd iedere week gebruikt om ook met andere sporten in de weer te zijn. Rugby, gym, atletiek en judo passeerden zo om de week de revue. “Maar we merkten dat het lastig was voor de kinderen om zich te concentreren”, vertelt hoofd jeugdopleiding Stephan Vink. “Vandaar dat we dit jaar hebben besloten om ook echt de dojo in te gaan en ons te concentreren om judo en Braziliaans Jiu Jitsu.”

Minder blessures

Op het moment dat de club begon met de combinatietraining, was niet iedereen gecharmeerd van die ontwikkeling. ‘Onze kinderen komen om te voetballen, niet om te judoën of rugbyen’, reageerden sommige ouders. “Destijds hebben we die kritische geluiden inhoudelijk proberen weg te nemen door de stap te onderbouwen met onderzoek uit de medische wereld. Dat toont namelijk onder meer aan dat de kans op blessures kleiner wordt”, aldus Vink. “We hebben, met andere woorden, de ouders gewoon laten zien waarom het goed is voor hun kind.”

Bron: KNVB

Bekijk ook

Aspen Ladd verruilt UFC voor PFL na genadeloos ontslag

Aspen Ladd verruilt UFC voor PFL na genadeloos ontslag

Aspen Ladd, 27, werd onlangs ontslagen uit de UFC-selectie

Agentje boksen loopt verkeerd af! 'GTA in het echt' (video)

Agentje meppen loopt verkeerd af! ‘GTA in het echt’ (video)

Agressie op straat komt in alle vormen voor.

Pereira huurt oud rivaal Belgaroui in voor UFC titelgevecht met Adesanya

Pereira huurt Glory rivaal Belgaroui in voor UFC titelgevecht

Alex Pereira heeft de hulp ingeroepen van

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page