KNOKKEN: Waarom je altijd een mondbeschermer moet dragen Nieuws
Nieuws

KNOKKEN: Waarom je altijd een mondbeschermer moet dragen

KNOKKEN: Waarom je altijd een mondbeschermer moet dragen
KNOKKEN: Waarom je altijd een mondbeschermer moet dragen

Een mondbeschermer van zachte kunststof of rubber wordt gebruikt om orale verwondingen aan de tanden, mond, wangen, tong en kaak te voorkomen.

De American Dental Association zegt dat een derde van alle tandheelkundige letsels sport gerelateerd is.1 Het gebruik van een gebitsbeschermer kan jaarlijks meer dan 200.000 mondletsels voorkomen.

De soorten gebitsletsels die kunnen optreden zonder het gebruik van een gebitsbeschermer zijn divers. Afgebroken of gebroken tanden, gebroken kronen of bruggen, lip- en wangletsel, wortelbeschadiging van de tanden, gebroken kaken en hersenschudding.

Belangrijk

Elke atleet loopt risico op mondletsel en elk letsel kan worden voorkomen door het gebruik van een gebitsbeschermer. Bij de vechtsporten is de mondbeschermer ook wel bitje genoemd zeer belangrijk. Immers kan het goed bijten op het bitje tijdens een impact stoot of trap veel ellende voorkomen.

Mondbeschermers zijn verplicht bij contactsporten zoals kickboksen, voetbal, hockey en boksen waar het risico op blessures waarschijnlijk is. Ook bij kinderen en volwassenen die betrokken zijn bij incidentele contactsporten. Zoals basketbal, honkbal, softbal, worstelen, voetbal en volleybal. Hen wordt het advies gegeven om een ​​gebitsbeschermer te dragen om verwondingen aan de mond te voorkomen.

Knock-out

Uit een onderzoek onder atleten op de middelbare school bleek dat vijfenzeventig procent van de verwondingen optrad wanneer mondbeschermers niet werden gedragen en veertig procent tijdens honkbal en basketbal. Negen procent van alle atleten liep een vorm van mondletsel op.

Terwijl nog eens drie procent bewustzijnsverlies aangaf. Zesenvijftig procent van alle hersenschuddingen werd opgelopen als de gebitsbeschermers niet werden gedragen. Trauma gerelateerd aan sport komt vaker voor dan eerder gemeld.

Kind of volwassene, een gebitsbeschermer is essentieel voor alle atleten. Voor meer informatie over het recht gebitsbeschermer voor u contact op met uw tandarts.

Bronnen:
1 Het mondbeschermingsproject van North Carolina Dental Society. Gereviewde informatie op www.ncdental.org.
2 McNutt T, Shannon SW Jr, Wright, JT, Feinstein, RA. Oraal trauma bij adolescente atleten: een onderzoek naar mondbeschermers. Pediatr Dent 1989; 11: 209-13.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws