Topsportstatus voor Nederlandse MON Muaythai atleet - Vechtsport Info
Home / Nieuws / KICKBOKS & MUAY THAI NIEUWS / Topsportstatus voor Nederlandse MON Muaythai atleet

Topsportstatus voor Nederlandse MON Muaythai atleet

Topsportstatus voor Nederlandse MON Muaythai atleet

De tweeëntwintig jarige Miryam Rayhi heeft een topsport status gekregen van NOC/NSF voor haar prestaties bij Muaythai Organisatie Nederland (MON/ IFMA). Ze kan naast haar eerste jaar Hbo-opleiding Sportkunde voldoende tijd besteden aan haar Muaythai training bij Duran Gym in Eindhoven.

De vechtsportcarrière van Miryam Rayhi begon circa acht jaar geleden, toen ze op zoek was naar een hobby. Ze had al diverse groepssporten uitgeprobeerd en kon niet echt haar ei kwijt. Op aanraden van haar zus begon ze proeflesjes te nemen bij kickboks- en Muaythai scholen. Als laatste kwam ze bij Duran Gym voor een proefles en het voelde voor haar als een warm bad.

“Ik was meteen verliefd op de sport,  op de gym en de manier waarop ik werd onthaalt en opgenomen in de groep”, vertelt Miryam enthousiast. “Het waren mijn soort mensen en ik voelde me meteen op mijn gemak. Dat is ook de reden dat ik acht jaar lang bijna iedere dag hier ben komen trainen.”

Tweede op de wereldranglijst

In de acht jaar dat Miryam traint heeft ze 15 wedstrijden gedraaid, nationaal en internationaal. Als hoogste score wist ze in 2014 tijdens de Europees kampioen (EK) Muaythai (IFMA) in Polen een derde plaats te scoren en een verdienstelijke tweede plaats (zilver) op de wereldkampioenschappen (WK) in Thailand.

Tijdens die acht jaar van intensieve training heeft ze verschillende blessures opgelopen, van breuken in haar lijf tot breuken in haar gezicht. “Ik ben eigenlijk een beetje een pechvogel geweest en daardoor heeft mijn vechtsportcarrière toch wel vertraging opgelopen”, legt ze uit.

Trots

“Maar ik ben geen opgever, ik herstel en kom weer terug. Tijdens de finale in Thailand in 2015 liep ik in de laatste partij tegen een elleboog op waardoor mijn jukbeen brak en ik de partij verloor. Maar ben wel trots met mijn tweede positie op de wereldranglijst.”

“Meedoen aan IFMA-wedstrijden is gewoon prachtig”, legt Miryam uit. “De manier waarop atleten met elkaar omgaan in en buiten de ring is gewoon bijzonder. In het buitenland is de sfeer vele malen groter! Ik vind het daarom ook leuker om in het buitenland wedstrijden te draaien.

Topsportstatus

Myriam had al eerder een topsportstatus via haar vorige Mbo-opleiding maar die was niet erkend door NOC*NSF. Binnen de opleiding werd toen al wel rekening gehouden met haar sportcarrière. Bij haar huidige opleiding hebben ze gevraagd of ze haar topsportstatus wil voortzetten.

Topsportstatus voor Nederlandse MON Muaythai atleet

“De school vraagt een aantal zaken aan mij, aan de bond (MON) en aan de trainer. Zij doen dan verder onderzoek. Er wordt gekeken hoe vaak je per week traint, op welke wedstrijden je hebt gescoord en welke wedstrijden nog op de agenda staan.” Vanuit de school krijg Miryam een persoon aangewezen die haar help met plannen en begeleid. Deze topsportstatus wordt wel erkend door NOC*NSF.

De Eindhovense atleet hoopt volgend jaar (2021) weer internationaal partijen te kunnen draaien en titels te scoren. “Op dit moment is het allemaal lastig met partijen draaien en reizen door de coronapandemie. Ik hoop dit jaar nog te debuteren in de B-klasse,” aldus Miryam Rayhi.

Interview Mike Tomale

Bekijk ook

Badr Hari's belofte! 'Overeem overleeft 1e ronde niet'

Badr Hari’s belofte! ‘Overeem overleeft 1e ronde niet’

Nu het gevecht tussen de twee van 8 oktober dichterbij komt.

Belg Habirora slaat 2 tegenstanders knock-out! 'Niet te stoppen'

Belgisch talent slaat 2 tegenstanders knock-out! ‘9 seconden’

Tijdens de MMA Euro in Belgrado scoorde Habirora een geweldige knock-out

Dode man in Brabant is bekende kickbokser Errol Parris

Dode man in Brabant is bekende kickbokser Errol Parris

Vanmorgen werd het lichaam van Errol Paris ...

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page