Vechtsportpromotor: ‘Maatregelen tegen onsportiviteit hard nodig’
Home / Nieuws / KICKBOKS & MUAY THAI NIEUWS / Vechtsportpromotor: ‘Maatregelen tegen onsportiviteit hard nodig’

Vechtsportpromotor: ‘Maatregelen tegen onsportiviteit hard nodig’

Kickboksers in actie tijdens Rings Nieuwegein afgelopen weekend

Vechtsportorganisatie RINGS gaat maatregelen nemen tegen deelnemers die zich onsportief gedragen in de ring, maar ook tegen vechters van wie de supporters zich onsportief gedragen in de zaal of op de tribune.

Vechters, maar ook coaches die de grenzen van fatsoen overschrijden zijn niet langer welkom bij de organisatie die al ruim 25 jaar vechtsportgala’s in Nederland organiseert en waar veel grote talenten uit voort zijn gekomen. RINGS wordt nog steeds gezien als een ideale kweekvijver voor aankomende Kickbokstalenten.

Deelnemers en sportscholen verantwoordelijk voor hun aanhang!

Promotor Milco Lambrecht die in 1993 in samenwerking met worstellegende Chris Dolman de organisatie RINGS Holland oprichtte en sindsdien ruim 120 evenementen heeft georganiseerd, waaronder ook veel Budo gala’s, ziet een tendens die volgens hem de kop ingedrukt moet worden.

,,Ons laatste evenement in Nieuwegein, 9 oktober was een enorm succes. De sfeer was geweldig en de wedstrijden van een hoog niveau. Maar ik ergerde mij mateloos aan het feit dat er een vechter, nota bene één van Nederlands topvechters, tijdens de opkomst door een grote schare fans van de tegenstander massaal werd uitgefloten”, zegt Lambrecht.

Fans kunnen de carrière van een vechter breken

,,Dat heb ik in die 25 jaar dat ik organiseer nog niet meegemaakt en dat is iets wat ik onnodig, onwenselijk en zeer onsportief vindt. Vanaf heden gaan wij daar op letten en als dat weer gebeurt komt de betreffende vechter bij ons op een zwarte lijst. Daar zijn wij meteen klaar mee. Iedere vechter weet aan wie hij of zij de kaarten verkoopt en is verantwoordelijk voor de aanhang die meekomt. Ik benadruk dit altijd in de communicatie naar de sportscholen toe. Meerdere keren. Dus men is gewaarschuwd”.

De ervaren promotor gaat nog een stapje verder. ,,Kijk, nu was het uitfluiten, de volgende keer zijn de ‘fans’ het niet eens met de uitslag. Dat kan vervelende gevolgen hebben. Indien zoiets gebeurt vind ik dat er moet worden opgetreden tegen de vechter en de sportschool, net zoals dat met voetbal gaat als de supporters zich misdragen”, vervolgt Lambrecht.

Coaches moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen

,,Sluit de vechter maar een langere tijd uit van wedstrijden en zo nodig de hele sportschool. Aanmoedigen en sfeer maken hoort bij de sport, maar er zijn grenzen. Moeten wij de kant op gaan van voetbal? Vechters moeten zich realiseren wie zij meenemen. Zij kennen hun pappenheimers maar al te goed. Die gasten kunnen de carrière van een vechter breken. Want welke promotor zit te wachten op een zooitje ongeregeld in zijn zaal. Zo’n vechter nodig je toch niet meer uit?”.

Ook over de coaches wil hij wat kwijt. “Emotie hoort bij de sport. Zeker bij het Kickboksen, maar soms hoor je coaches de verschrikkelijkste dingen roepen naar een scheidsrechter en maakt men bij een discutabele uitslag veel amok in de ring. Dat is voer voor de ‘supporters’ die daar een aanleiding in zien om te laten zien dat ze achter hun held staan. De coaches moeten daarom hun verantwoordelijkheid nemen en juist de-escalerend optreden”.

Vechter en/of school voor langere tijd uitsluiten

Volgens Milco Lambrecht ligt daar ook een taak voor de Vechtsportautoriteit. “Ik kan wel zeggen ‘Je komt bij RINGS niet meer aan de bak. Dat zal ze misschien een worst zijn, maar als je als vechter of school voor langere tijd wordt uitgesloten door de VA, dan bedenk jij je misschien wel tweemaal aan wie je een kaartje verkoopt”, sluit Lambrecht af.

Bekijk ook

Stratenmaker slaat zichzelf KO! Krijgt trap na, breekt enkel (video)

Jezelf knock-out slaan is niet leuk

Mike Tyson verbreekt stilzwijgen over slaan man in vliegtuig

Mike Tyson heeft zijn stilzwijgen verbroken over het geweldsincident

Bekende MMA-vechter neergeschoten in cafe tijdens vechtpartij

De bekende vechter werd net voor sluitingstijd neergeschoten

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page