Olympisch Muay Thai Gala in Nederland - Vechtsport Info
Home / Nieuws / KICKBOKS & MUAY THAI NIEUWS / Olympisch Muay Thai Gala in Nederland

Olympisch Muay Thai Gala in Nederland

The Art of Muay Thai, Eersel (foto: Mike Tomale)

Zaterdag 30 november 2019 organiseerden Tiger Gym (Eersel) en Duran Gym (Eindhoven) samen ‘The Art of Muay Thai’ in sporthal De Kraanvogel in het Noord-Brabantse Eersel. Vechtsportscholen uit Duitsland, België, Nederland en zelfs Frankrijk deden mee aan dit Muay Thai Gala.  In totaal werden er 21 partijen en 2 demo partijen gedraaid. 

Duran Ebren, MON/IFMA Nederland Voorzitter, is erg blij met de opkomst van het aantal vechters en heet iedereen welkom. Hij legt onder andere uit dat Olympisch Muay Thai nog niet zo bekend is in Nederland maar dat er flinke stappen worden gemaakt. Duran hoopt dat in de nabije toekomst meer sportscholen, die kickboksen en ´zogenaamd Muay Thai´ geven, enthousiast worden en zullen overstappen op het echte, Thaise Muay Thai. Hij hoopt volgend jaar nog meer evenementen te kunnen organiseren met behulp van sportscholen en promotors.

Muay Thai Academy Duran Gym

Van Duran Gym uit Eindhoven deden maar liefst 4 vechters mee. Onder andere Luciano Debisarun(10jr) en Romana van den Hurk(10jr) mochten na twee jaar wachten weer de ring in. Beiden verloren hun partijen maar zijn weer een ervaring rijker. Larissa Ubels(11jr) won haar partij van een Duitse tegenstander. Brendan Valies(18jr) vocht in een van de twee demopartijen.

Regels MON/IFMA en WMC

De partijen tot en met 17 jaar werden gedraaid op regels van de MON/IFMA (amateur) met volle bescherming en bodyprotector. Vanaf 18 jaar gelden de WMC regels. Bij WMC (prof)regels vanaf C-klasse, zijn ook elleboog technieken toegestaan naar het hoofd met elleboog beschermers. Boven 21 jaar (A-klasse) wordt gevochten zonder bodyprotector maar wel, volgens de olympische regels, met een rood of blauw hemdje, hoofdbeschermers, elleboog- en scheenbeschermers.

Voor aanvang van iedere wedstrijd zijn de atleten verplicht om de Wai Khru uit te voeren. Dit is een traditioneel Thais ritueel en vormt een belangrijk onderdeel van de Muay Thai sport. Voornamelijk worden er nu nog N- en C-partijen. gedraaid, maar in juni 2020, tijdens de Open Eindhoven Muay Thai Cup,  komen daar A-partijen bij.

Olympisch Muay Thai

De kans dat er atleten klaar zijn in Nederland om mee te gaan doen aan de Olympische spelen van 2020, die kans acht Duran Ebren erg klein. “Daar is het nog te vroeg voor. We focussen ons voorlopig op 2024 in Parijs. We zijn al erkend als Olympische sport, nu is het nog wachten of we mee mogen doen. Dat horen we dit jaar nog.”

“We hebben nog 4 jaar de tijd om ons goed voor te bereiden in Nederland. In vier jaar kunnen we best veel doen als veel sportscholen gaan meewerken. Zo niet, hebben we geen ervaren atleten om in 2024 naar de Olympische spelen in Parijs te sturen. We zijn afhankelijk van NOC*NSF en de sportscholen. Het omschakelen van kickboksen naar Olympisch Muay Thai, is vooralsnog voor veel sportscholen lastig.” Aldus Duran Ebren.

Bekijk ook

Gratis shoppen in vechtsportwinkel! Ondernemer opent zijn deuren

De vechtsport ondernemer kwam een paar weken geleden met het lumineuze idee

Muaythai, ultieme training voor lichaam en geest

Afbeelding van abdurraouf ramesh abdullah via Pixabay Heb je ooit een te dikke Muaythai-vechter gezien? ...

Chico Martinez: “Ik maak niet weer dezelfde fout!”

Tijdens Enfusion in Eindhoven staat een knaller van een veteranen gevecht op de rol

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page