Kickboksen – Vechtsport Info

Kickboksen

Wat is kickboksen en is het de sport voor jou? Deze gids deelt alles wat u erover moet weten.

Ben je klaar voor een volledige lichaamstraining die je super fit maakt? Door de scherpte van vechtsporten te combineren met de behendigheid van boksen en het fitnessregime van een volledige cardiotraining, is kickboksen een complete pakketsport.

Wat is kickboksen?

Kickboksen is een stand-up vechtsport die een mix is ​​van Karate, Muay Thai en Western Boxing. Het combineert krachtige trappen van karate en behendig handwerk van boksen en wordt beoefend voor fitness, zelfverdediging en ook als contactsport.

Ook is kickboksen in wezen een term die wordt gebruikt om een ​​aantal sporten te beschrijven die een mix van trappen en stoten bevatten. Pardel Serey uit Cambodja, Lethwei uit Birma, Yaw-Yan uit Filipijnen, Laotiaanse Muay Lao, Indian Mushti Yudha, French Savate en de immens populaire Muay Thai zijn allemaal vormen van kickboksen.

Geschiedenis van kickboksen

Wat is kickboksen en waar komt het vandaan? Een van de vroegste oorsprong van kickboksen is terug te voeren op de Indochinese vechtsporten Muay Boran die zich ontwikkelde tot de moderne Muay Thai.

Het was echter in de jaren vijftig dat de Japanse karateka Tatsuo Yamada voor het eerst een schets oprichtte van een nieuwe sport die Karate en Muay Thai combineerde als een sport op wedstrijdniveau. Uiteindelijk leidden wedstrijden tussen Karate en Muay Thai, die regelwijzigingen toelieten, tot de juiste kickboks evenementen in Osaka.

In 1970 bereikte kickboksen Amerika en verspreidde het zich langzaam naar delen van Europa. Na een periode van hoog tempo verdween het kickboksen uit de belangstelling.

Interessant is dat de mediapopulariteit van de K-1-serie, geproduceerd in 1993 door Kazuyoshi Ishii, de sport weer in de schijnwerpers zette en dat “Glove Karate” uiteindelijk de snelst groeiende ankersport in Japan werd.

Full contact karate werd officieel gescheiden van kickboksen met de oprichting van de Professional Karate Association (PKA) in 1974 en de World Kickboxing Association (WKA) in 1976.

Ze waren het eerste georganiseerde lichaam van vechtsporten op wereldschaal om gevechten te bestraffen, classificatiesystemen te creëren en een ontwikkelingsprogramma op te zetten.

De regels van kickboksen variëren grotendeels, afhankelijk van hun oorsprong en aanpassing. Er zijn volledige contactregels, semi-contactregels en internationale of freestyle regels die bepalen hoe je je tegenstander moet slaan.

Boksen versus kickboksen

Hoewel ze tot een relatief dezelfde categorie behoren, hebben boksen en kickboksen gedeelde voor- en nadelen.

De basis komt naar voren als beide worden beoefend als sport. Sporten hebben een aantal regels, maar bij gevechten op straat worden regels weggegooid.

Geen van deze sporten staat toe om te bijten, te gutsen of de lies te raken – dit zijn allemaal veel voorkomende mechanismen van belediging tijdens een straatgevecht.

Het gedeelde voordeel van beide sporten is dat de spelers veel tijd besteden aan een goede pak slaag, wat betekent dat ze niet in paniek raken als dat in realtime gebeurt.

Voordelen van kickboksen

Wat is kickboksen? Het maakt het gebruik van handen, voeten, ellebogen en knieën mogelijk als opvallende wapens, waardoor het bereik van aanvals- en verdedigingsmechanismen toeneemt.

Boksen wordt beschouwd als een zeer goede fitnessroutine. Boksen richt zich alleen op stoten en soms is een enkele goede stoot voldoende om de deal af te sluiten. Boxers hebben de neiging iets sneller te zijn dan kickboksers omdat ze bliksemsnelle reactietijden oefenen om kaaksplitsende stoten te maken.

Boksen en zijn voordelen

Geen enkele sport is beter dan de andere, omdat het afhangt van de uitvoeringsvaardigheden van de beoefenaar. Als je op straat vecht, kom je mogelijk stijlen tegen die je nog nooit hebt gezien en je vaardigheid en beheersing van je eigen kunst zullen de winnaar of de verliezer in het gevecht bepalen.

Kickboksen biedt de gecombineerde voordelen van vechtsporten en een geweldige training. Het verbetert de flexibiliteit, houdt je gefocust en bouwt je op voor zowel gevechten op wedstrijdniveau als straatverdediging.

Kickboksen goed voor het lichaam

Kickboksen is een van de meest intensieve trainingen die er zijn. Van cardio-conditionering tot krachtopbouw, een half uur durende kickbokstraining per dag kan elke spier en botten in je lichaam trainen.

Net als elke andere vorm van vechtsport helpt kickboksen je lichaam en geest te coördineren, waardoor het klaar is voor belediging en verdediging.

Kickboksen goed voor de geest

Het combineert de snelheid en technieken van karate met de behendigheid en kracht van boksen, waardoor het een van de meest gevolgde krijgskunstvormen is.

Het kan je lichaam omzetten in de effectieve vechtmachine waarvan je denkt dat het je kracht, flexibiliteit en vertrouwen geeft om degenen aan te nemen die fysiek langer of sterker zijn dan jij.

Kickboksen voor de ziel

Meditatie is een belangrijk onderdeel van elke vechtsport omdat het de focus en reactietijd verbetert, wat je een voorsprong kan geven op je tegenstander tijdens sparren of in een echt gevecht.

Als je eenmaal in een vergevorderd stadium bent, kun je zelfs een verhoogde staat van bewustzijn van je omgeving bereiken, het geluid van de achtergrond wegnemen en de kleinste details kunnen vastleggen.

Enkele feiten over kickboksen:

Als het niet voor het medium televisie was, zou kickboksen niet de massale populariteit hebben bereikt die het vandaag geniet. En als het niet voor de films en Jean Claude Van Damme was, zou het niet zijn stempel hebben gedrukt in de folklore.

De film ‘Kickboxer’ met in de hoofdrol Jean Damme uit 1989 behoort tot de top 10 van beste Hollywood-actiefilms aller tijden.

Zo ook Bloodsport (1988), dat de ‘blinddoek’ strijd tussen Chong Li en Damme belichaamde, die daarna in talloze films is gekopieerd.

Daarna blijven de Bloodfist-serie en films zoals Never Back Down de sport populair maken onder kijkers die de volgende generatie vechters inspireren om er een favoriete sport van te maken.

Nu je alles weet over kickboksen, wat is je ervaring ermee? Of als je het nog niet hebt geprobeerd, ga je het dan doen?

Bekijk ook

🎥 Geweld moment Lopez en Kambosos Jr: ‘moet je klappen’

Teofimo Lopez en George Kambosos Jr zullen 5 juni de strijd met elkaar aangaan

‘WTF man’: UFC staredown loopt uit de hand (video)

Jeremy Stephens werd licht gewelddadig tegen zijn rivaal Drakkar Klose

🎥 Levi Rigters: ‘ik wacht op Glory’ en meer in de WCS podcast

Tijdens de nieuwste aflevering van de Enfusion WCS Podcast die vandaag live ging waren topknokkers Levi Rigters en Endy Semeleer gasten

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page