Kickbokslegende Andy Souwer: 'Persoonlijke tevredenheid belangrijk' - Vechtsport Info
Home / Nieuws / KICKBOKS & MUAY THAI NIEUWS / Kickbokslegende Andy Souwer: ‘Persoonlijke tevredenheid belangrijk’

Kickbokslegende Andy Souwer: ‘Persoonlijke tevredenheid belangrijk’

Andy Souwer legt uit hoe de DBTA (Digital Boxing Trainers Assistent) functioneert. (foto: Mike Tomale)

De bijna 37-jarige kickbokslegende Andy `The Destroyer” Souwer behoeft geen uitgebreide introductie. Deze topvechter versloeg in 2005 bijvoorbeeld Muay Thai legende Buakaw Por Pramuk en vecht al vanaf zijn 16de professioneel.

Om absolute medische redenen is de Bosschenaar Andy Souwer een tijdje uit het professionele vechtcircuit geweest. Hij had een blessure aan zijn oog en wilde eerst volledig genezen alvorens weer de ring in te gaan bij ONE Fighting Championship. Maar ondertussen is de blessure herstelt. Het netvlies van het linkeroog had deels losgelaten door een klap op de zijkant van het hoofd waardoor Andy een zwarte vlek zag. Zijn zicht is na de operatie van -5 naar -8 gegaan.

Kickboksen en MMA

De kickboks- en MMA-carrière van ‘The Destroyer’ spreekt voor zich. Een prachtige kickbokscarrière met bijna alleen maar winst. Zijn MMA-carrière had een moeilijk start.  Dit werkte door op het ego en de mentale gesteldheid van Andy. Het was niet de manier waarop hij gehoopt had zijn carrière als vechtsporter af te sluiten.

Tijdens zijn partij tegen Tayfun Ozcan was Andy er achter gekomen dat voor hem de koek op was. “Natuurlijk gaan fysiek en mentaal samen, maar voornamelijk de mentale koek was op”, legt de Bosschenaar uit. “Eigenlijk was ik al bezig om afscheid te nemen van de deze tak van vechtsport. Na al die jaren van vechten kwam ik er achter dat ik op aan het raken was. Ik vocht soms wel 12 keer per jaar, inclusief 2 toernooien. Dat heeft een enorme impact op je leven en lichaam.”

ONE FC

Ongeveer 3 maanden na zijn gevecht met Tayfun Ozcan kreeg Andy een belletje van ONE FC, of hij wel een contract met hen wilde aangaan. Dat gaf Andy het gevoel dat ze hem graag wilden hebben. “Het gevoel dat ik door zo’n grote organisatie werd uitgenodigd deed wel wat met me”, vertelt Andy.“Het financiële was ook belangrijk en ik was ook met andere zaken bezig. Toch besloot ik er keihard voor te gaan bij ONE FC.”

Andy verloor daarop zijn wedstrijd tegen de Nigeriaanse lichtgewicht Anthony ‘The Assassin’ Njokuani en verloor ook een rematch tegen Yodsanklai Fairtex. “Tegen gerenommeerde namen zoals deze jongens, die nog super fit zijn, daar kun je niet halfbakken mee in de ring stappen”, geeft Souwer te kennen.Mentaal dacht ik dat ik er klaar voor was, maar na 10 seconden lag ik al tegen het canvas. Daar ben ik erg van geschrokken. Ik miste de mentale fitheid en bepaalde trainingen. Ik had veel angsten opgebouwd de afgelopen jaar en dan met een klein tikje lig je zo tegen de grond omdat ik mentaal niet sterk genoeg was. De koek was op, ik ben te oud, dacht ik meteen.”

Terug naar de basis

Souwer kwam zichzelf de afgelopen jaren psychisch vreselijk tegen. Ergens hoopte hij dat hij door iets kleins of door simpelweg geluk toch weer de goeie kant op zou komen om de carrière goed af te sluiten. “Ik besefte dat ik heel veel had geprobeerd de afgelopen jaren, maar dat ik alleen door mijn eigen drang en inzet ik niet meer de oude vechtlustige Andy Souwer zou worden.” Andy hoopt dat hij ‘het kunstje’ in de toekomst nog minstens één keer kan flikken.

Souwer heeft weer contact gezocht met zijn oude toptrainer in Eindhoven, Ron Rovers. “Vanaf het moment dat ik bij Rovers ben weggegaan is mijn professionele vechtcarrière eigenlijk alleen maar achteruit gegaan. Ik wil mijn carrière niet op deze manier afsluiten maar wil met persoonlijke tevredenheid afsluiten. Vandaar dat ik weer terug ben gegaan naar de man die mij op het hoogte level heeft gebracht.”

Andy geeft aan nog steeds een contract te hebben met ONE FC voor 4 tot 6 partijen. Voor hem maakt het niet echt uit of hij met of zonder titel na zijn 6de partij naar huis gaat. Hij is op zoek naar vooral persoonlijke tevredenheid.

Andy ‘De ondernemer’ Souwer

Ondertussen werkt Andy hard in zijn sportschool ‘Souwer Sports Institute’ waar hij reguliere lessen kickboksen verzorgt en voor een kleine, selecte groep lessen op hoog niveau. Andy wil jonge talenten begeleiden en zijn kennis overbrengen door maatwerk te leveren.

“Ik denk dat ik als sporter wel het een en ander heb meegemaakt en dat wil ik wel delen met jong volwassenen, nieuwe talenten en zelfs lotgenoten. Het klinkt misschien cliché, maar elke topsporter heeft zijn eigen verhaal.” Aldus Andy Souwer.

Bekijk ook

'Half dood in de ring!' Horror knock-out kickbokser

‘Half dood in de ring!’ Horror knock-out kickbokser (video)

Het publiek in de zaal was doodstil ...

Joe Joyce slaat Joseph Parker knock-out

Joe Joyce verslaat Joseph Parker met verbluffende ‘KO’! Daagt Usyk uit 🎥

De Britse Joyce scoorde een verbluffende KO-overwinning op Joseph Parker.

Floyd Mayweather schakelt Mikura Asakura uit knock-out Rizin

Mayweather (45) slaat Asakura knock-out in laatste seconde

Floyd Mayweather versloeg vandaag de Japanne

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page