2020 wordt het jaar van de échte Muay Thai in Nederland! - Vechtsport Info
Home / Nieuws / KICKBOKS & MUAY THAI NIEUWS / 2020 wordt het jaar van de échte Muay Thai in Nederland!

2020 wordt het jaar van de échte Muay Thai in Nederland!

(foto: Mike Tomale)

VechtsportInfo trainde mee bij Duran Gym in Eindhoven en sprak met Muay Thai meester Duran Ebren. Hij geeft in het interview meer duidelijkheid over de achtergronden en stand van zaken omtrent het Muay Thai in Nederland en daarbuiten.

De 52-jarige Duran Ebren van Muayt Thai Academy Duran Gym in Eindhoven en tevens voorzitter van de Muay Thai Organisatie Nederland (M.O.N.), is in 2006 in aanraking gekomen met het échte Thaise Muay Thai tijdens de wereldkampioenschappen van de International Federation of Muay Thai Amateur (IFMA), de overkoepelende wereldorganisatie. Jaren ervoor gaf hij les in kickboksen en zogenaamd ‘Thaiboksen’.

“Het echte Muay Thai is heel anders dan wat ik eerst deed”, vertelt Duran. “Het is een heel andere stijl, het is veel relaxter en het is eigenlijk schaken met je tegenstander. Het is voornamelijk een strategisch sport.”

“Muay Thai in een kickboksjas”

In de tussenliggende jaren heeft Duran inmiddels de 14de Khan behaald in Thailand en mag zichzelf meester noemen. Hij is ontzettend gemotiveerd om het Thaise Muay Thai in Nederland op de kaart te zetten. Duran:”Er zijn veel kickboksscholen die Muay Thai lessen geven wat in de verste verte niet lijkt op de originele, Thaise Muay Thai. Het is Muay Thai in een kickboksjas.”

Onder andere door middel van seminars wil Duran duidelijk laten zien wat wél echte Thaise Muay Thai is, maar ook door het organiseren van toernooien in Nederland. Zoals het Nederlands kampioenschap Muay Thai, Zuid-Nederlands Kampioenschap en Noord-Hollands Kampioenschap van waaruit dan de selectie voor het Nederlands team wordt geselecteerd.

(foto: Mike Tomale)

2020, erkenning en bekendheid

Vooralsnog is Muay Thai het ondergewaardeerde kindje in de Nederlandse commerciële vechtsportwereld, maar als het aan Duran ligt, komt daar volgend jaar snel verandering in.”Je ziet veelal dat promotors van kickboksgala’s naast het kickboksen en MMA ook Thai boksen willen aanbieden, maar dat is niet de Thaise Muay Thai variant”, legt Duran uit. “Leden van M.O.N. mogen alleen aan Thaise Muay Thai toernooien meedoen.”

Volgend jaar worden onder andere de Nederlandse Kampioenschappen georganiseerd. In februari komt er waarschijnlijk een groot Muay Thai toernooi in Nederland en voor het eerste een groot 3-daags toernooi in juni 2020, de Open Eindhoven Muay Thai Cup. “De bedoeling is dat we 20 tot 25 landen gaan uitnodigen om deel te nemen”, vertelt Duran. “We zijn dit jaar al gestart met de scheidsrechtersopleiding en volgend jaar starten we met de lerarenopleiding.”

Boegbeelden in Nederland van het kickboksen zijn o.a. Rico Verhoeven en Badr Hari. Voor het internationale Muay Thai zijn dat Saenchai en Buakaw. Boegbeeld van het Nederlandse Muay Yhai is nog altijd de in 2013 veel te vroeg overleden Ramon ‘The Diamond’ Dekkers. Een paar jaar later, tijdens een ceremonie in Thailand, kreeg Ramon Dekkers postuum een gouden Mongkol (traditionele Thaise hoofdband) die door een van de vechters van Duran Gym in ontvangst werd genomen en in Nederland werd overhandigd aan Cor Hemmers, trainer van Ramon.

Wereldtop en Olympisch

Ceyda Toprak (Duran Gym – Eindhoven) is er in geslaagd om in 2018 het goud te pakken tijdens de IFMA Muay Thai Wereldkampioenschappen in Bangkok. Dat zelfde jaar werd ook de Nederlandse Nawal El Amouri (Team Solo – Rotterdam) Wereldkampioen Muay Thai -34 kg tijdens het Yokkao Next Generation KIDS gala in Engeland. Dit jaar is Quinty Klein Gotink (Team Verhaar) talent van Nederland wereldkampioen geworden bij de IFMA in Turkije.

Muay Thai is al geaccepteerd als officiële olympische sport – eerder had het vanaf 2016 een voorlopige erkenningen – en zal het olympische Muay Thai hoogstwaarschijnlijk voor het eerst te zien zijn tijdens de Olympische Spelen in 2024 in Parijs.

Bekijk ook

Muaythai, ultieme training voor lichaam en geest

Afbeelding van abdurraouf ramesh abdullah via Pixabay Heb je ooit een te dikke Muaythai-vechter gezien? ...

Chico Martinez: “Ik maak niet weer dezelfde fout!”

Tijdens Enfusion in Eindhoven staat een knaller van een veteranen gevecht op de rol

Olympisch Muay Thai Gala in Nederland

The Art of Muay Thai, Eersel (foto: Mike Tomale) Zaterdag 30 november 2019 organiseerden Tiger ...

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page