Home / Nieuws / Judo Nieuws / Tweestrijd bij Olympische kwalificatie Nederlandse judoka’s

Tweestrijd bij Olympische kwalificatie Nederlandse judoka’s

Vijftien Nederlanders strijden vanaf vrijdag bij de Grand Slam in Ekaterinburg in Rusland.

Vijf van de Nederlandse deelnemers wonnen dit jaar al een medaille in de IJF Tour, maar goud zat er nog niet in. Ook in Ekaterinburg zal dat niet eenvoudig worden. Tornike Tsjakadoea en Jesper Smink stonden dit jaar al twee maal op het podium.

Lichtgewicht Tornike Tsjakadoea zit in een pittige pool met Oezbeek Urozboev en zal zijn eerste duel van Cedric Revol (FRA) moeten winnen. Bij de mannen tot 81kg is Frank de Wit terug na een blessure en is als eerste geplaatst in Rusland. Zijn eerste tegenstander is de ervaren Attila Ungvari uit Hongarije.

Smink vs Van ‘t End

De categorie tot 90kg is extra interessant voor Nederland omdat zowel Jesper Smink als Noël van ’t End zijn geplaatst bij de beste acht en dus wat extra bescherming krijgen. Smink komt in Pool A uit tegen de Mongoliër Erdenekhuu en komt daarna mogelijk tegen de Rus Vorobev uit. Van ’t End heeft de eerste ronde vrijgeloot en lijkt een vrij goede loting te hebben. Eén wedstrijd winnen om de laatste acht te bereiken.

Michael Korrel is weer terug op het hoogste niveau en komt in zijn eerste duel uit tegen de winnaar van Buzacarini en Kumric in een pool waarin ook de lastige en ervaren Rus Denisov zit. Geen Henk Grol maar wel Jur Spijkers die mee doet boven 100kg. Hij zou zijn eerste duel tegen Sadikovic moeten kunnen winnen, daarna wacht de sterke Oostenrijker Hegyi.

Van Dijke vs Polling

Bij de dames is natuurlijk de tweestrijd tussen Sanne van Dijke en Kim Polling interessant voor Nederland. Beiden zijn gescheiden in het schema en het is onwaarschijnlijk dat ze tegen elkaar uit zullen komen. Polling heeft gelijk een sterke tegenstander in Polleres uit Oostenrijk. Van Dijke heeft ook een uitdaging om de halve finale te bereiken. Op basis van haar status zou dat moeten kunnen maar dat blijkt geen garantie.

Bij de dames lichtgewichten tot 48kg staat Amber Gersjes tegenover de Japanse Yamazaki. Tot 57kg twee Nederlandse judoka’s: Margriet Bergstra en Sanne Verhagen, beiden met een zware loting. Sanne Vermeer is wel een kandidaat voor een medaille tot 63kg. De wereldkampioen junioren ontloopt de allersterksten ter wereld die niet starten in Rusland, desondanks genoeg uitdaging om de halve finale te bereiken.

Verkerk vs Stevenson

Marhinde Verkerk en Karen Stevenson zitten bij elkaar in de pool tot 78kg waar Guusje Steenhuis nog absent is. Zowel Verkerk als Stevenson hebben een pittige eerste tegenstander. Zwaargewicht Tessie Savelkouls won vorige week in Marrakech zilver, nu staat ze in de eerste ronde tegen over een Litouwse. Na haar blessure zal ze moeten aantonen dat ze ook dit Grand Slam niveau aan kan en dat is niet onwaarschijnlijk.

Zware partijen dus voor de Nederlanders te meer omdat ze op de wereld ranglijst wat zijn gedaald en de concurrentie steeds heviger wordt op weg naar het WK in Tokyo dit jaar in Juli. De Grand Slam begint morgen 498 dagen voor de spelen in Tokyo.

Via JudoInside.com

Bekijk ook

Chinese boksreus beland in het ziekenhuis na slopende partij (video)

Zhilei Zhang was niet in staat om te winnen in de grootste fase van zijn ...

‘Ik eet je kinderen op’: Aartsrivaal open voor gevecht met Mike Tyson

Mike Tyson kan het nog wel eens heel druk krijgen de aankomende tijd. Na zijn ...

Legendarische topknokker Yodsanklai stopt ermee ‘geen puf meer’

Yodsanklai Fairtex, Muay Thai-legende kondigt zijn pensioen aan. De topvechter uit Thailand ging in 2017 al eens met pensioen, kwam terug. Maar lijkt nu definitief de bokshandschoenen aan de wilgen te hangen.

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page