Schande: Wereldkampioen judo geschorst voor eigen toernooi Nieuws
Nieuws

Schande: Wereldkampioen judo geschorst voor eigen toernooi

Schande: Wereldkampioen judo geschorst voor eigen toernooi
Schande: Wereldkampioen judo geschorst voor eigen toernooi

Judo Wereldkampioen Guram Tushishvili uit Georgië mag dit weekend niet meedoen aan de Grand Prix in zijn eigen land waar hij zijn titel zou mogen verdedigen.

De winnaar van 2018 is namelijk geschorst door de internationale judo federation IJF omdat hij mee heeft gedaan aan andere vechtsporten buiten judo. Volgens de regels van de IJF is dat verboden tenzij de bond daarvoor toestemming heeft gevraagd.

Tushishvili deed eerder dit jaar mee aan een Kurash toernooi met een prijzengeld van 50,000 dollar voor de winnaar. Kurash is een populaire vechtsport die lijkt op judo, sambo en worstelen waar soms behoorlijk wat geld wordt geschoven, aantrekkelijk voor een judoka.

Multivechter

Bovendien is de Georgiër opgegroeid met andere vechtsporten dan judo. De wereldkampioen wilde hoe dan ook meedoen en was dan ook uitvoerig gewaarschuwd en accepteerde dan ook de schorsing.

De schorsing levert echter een discussie op waarom judoka’s niet mee mogen doen aan andere vechtsporten. Afgelopen weekend werden er nog Nederlandse judoka’s nationaal kampioen sambo.

Forse strafmaat

Tushishvili is duidelijk als voorbeeld gesteld terwijl pakweg 50% van alle medaille winnaars op het WK sambo actieve of oud judoka’s zijn.

Tushishvili verloor in de halve finale van het Kurash toernooi en maakte daarover nogal stampij, waardoor het ook de IJF opviel. Bij een volgende ‘overtreding’ staat een straf van twee jaar.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws