Japanse sumo-ster Harumafuji trekt zich terug na gewelddadige aanval Nieuws
Nieuws

Japanse sumo-ster Harumafuji trekt zich terug na gewelddadige aanval

Japanse sumo-ster Harumafuji trekt zich terug na gewelddadige aanval

Sumo grootkampioen Harumafuji heeft gezegd dat hij zich terugtrekt uit de sport

Harumafuji is betrokken in een schandaal dat de hoogst ceremoniële sport van Japan heeft doen schudden. Harumafuji wordt onderzocht voor een vermeende aanval op een junior worstelaar. Hij zei dat hij "zijn hart had verontschuldigd" voor zijn fans, het bestuurlijke sportlichaam en zijn vrouw "voor het veroorzaken van dergelijke problemen".

De sumowereld in Japan is de afgelopen jaren getroffen door schandalen met geweld, maffia-koppelingen en matchfixing.

De Mongoolse worstelaar begon zijn carrière in Japan op de leeftijd van 16 en werd gepromoveerd tot groot kampioen of yokozuna - Sumo's hoogste rang - in 2012. "Als yokozuna voel ik me verantwoordelijk voor het verwonden van Takanoiwa en ga ik vandaag met pensioen", vertelde de grootkampioen woensdag aan een persconferentie.Hij heeft geen details gegeven over het incident dat nog wordt onderzocht door de Japan Sumo Association (JSA).

Japanse sumo-ster Harumafuji trekt zich terug na gewelddadige aanval

'Ik ging te ver'

Volgens berichten in de media vond het gevecht plaats toen de ster boos werd omdat zijn jongere collega zijn smartphone aan het controleren was. Takanoiwa moest in het ziekenhuis worden opgenomen na een hersenschudding en een gebroken schedelbasis in het incident, meldden lokale media. "Ik had gehoord dat hij tekortschoot in manieren en beleefdheid en vond het mijn plicht als senior worstelaar om hem te corrigeren en te onderwijzen," zei Harumafuji op woensdag. "Maar ik ging te ver." Een JSA-woordvoerder zei dat de coach van Harumafuji, Isegahama, de WS eerder op woensdag had verteld dat de worstelaar had besloten te stoppen.

Tijdens een persconferentie op maandag had een spreker voor een adviesorgaan van de GCA gezegd dat de zaak "extreem strenge straffen" vereiste, maar dat er nog geen definitieve beslissing was genomen.
"Er is bijna geen twijfel dat er een daad van geweld is uitgevoerd," zei hij.

Wat is sumo? De geliefde traditionele sport in Japan dateert al honderden jaren.

Twee worstelaars staan ​​tegenover elkaar in een verhoogde ronde ring en proberen elkaar tegen de grond of uit de ring te duwen Er zijn elk jaar zes toernooien waarin elke worstelaar 15 wedstrijden vecht. Worstelaars, die traditioneel één vechtnaam voeren, zijn gerangschikt en het uiteindelijke doel is om een ​​yokozuna (grootkampioen) te worden

Pesten en maffia-koppelingen

Het incident volgt een reeks vergelijkbare schandalen en meldingen van geweld. In 2016 moesten een worstelaar en zijn coach bijna $ 300.000 (£ 230.000) betalen aan een mede sumo worstelaar die ze zogezegd zouden hebben mishandeld, volgens een bericht verloor hij het gezichtsvermogen aan één oog. Dertien senior worstelaars waren betrokken in een match fixing schandaal in 2011, terwijl een jaar eerder de sport werd opgeschrikt door vermeende banden tussen sumo worstelaars en de maffia-achtige yakuza misdaadsyndicaten.

Een andere Mongoolse grootkampioen stopte in 2010 met de sport na berichten over zijn betrokkenheid bij een dronken vechtpartij. In 2007 stierf een tiener sumo nadat hij in elkaar was geslagen door oudere worstelaars in een zaak waarin een cultuur van pesten en ontgroeningen werd blootgelegd binnen de strikte hiërarchie van de traditionele sport.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws