Halsband tegen hersenletsel bij vechtsporters goedgekeurd (video) – Vechtsport Info
Home / Nieuws / Halsband tegen hersenletsel bij vechtsporters goedgekeurd (video)

Halsband tegen hersenletsel bij vechtsporters goedgekeurd (video)

CNN meldt dat een halsband, ontworpen om traumatisch hersenletsel te voorkomen, goedgekeurd is door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). De FDA verklaarde dat de Q-Collar is goedgekeurd voor atleten van 13 jaar en ouder. Deze kan worden gebruikt tijdens boksen, kickboksen, MMA-vechten en andere high-impact sporten.

Veel vechtsporters zijn overleden nadat ze tijdens gevechten hersenletsel hadden opgelopen. Onder hen zijn MMA-vechters Tim Hague en Joao Carvalho en boksers Patrick Day en Maxim Dadashev. De Q-Collar kan ernstig letsel voorkomen.

Het apparaat is een c-vormige halsband die is ontworpen om aan de basis van de nek te worden gedragen. De halsband klemt zich vast op de bloedvaten in de nek, waardoor het bloedvolume in de schedel toeneemt. Deze toename van het bloedvolume beperkt de mate waarin de hersenen in de schedel kunnen bewegen.

Geen vervanger

De onderzoekers achter de Q-Collar hebben een onderzoek uitgevoerd onder bijna 300 middelbare scholieren die American Football speelden. In dat onderzoek ontdekten ze dat 73% die de Q-Collar niet droegen na een seizoen veranderingen in de diepe structuren van hun hersenen hadden. 77% van de spelers die de halsband droegen, hadden geen significante veranderingen in diezelfde hersenstructuren.

De FDA verklaarde dat de Q-Collar niet het vermogen aantoonde om symptomen die verband houden met hersenschudding te voorkomen. En dat hij geen andere beschermende uitrusting mag vervangen die verband houdt met sportactiviteiten.

Bekijk ook

Vechtbaas: Alvarez (37) vs. De la Hoya (48) ‘reële mogelijkheid’

Eddie Alvarez vs. Oscar de la Hoya is “een reële mogelijkheid”, bevestigt ONE Championship baas ...

Jonge Marokkaanse boksers spoorloos verdwenen in Polen

Het is eerder voorgekomen dat Marokkaanse atleten een reis naar Polen gebruikte om in Europa een verblijf te zoeken.

Sportscholen nog steeds niet open na versoepelen maatregelen

De sport blijft voorlopig het haasje, wanneer hier verlichting komt is niet duidelijk.

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page