'Goed en slecht!' Klappen op hoofd vechters hebben dubbel effect
Home / Nieuws / ‘Goed en slecht!’ Klappen op hoofd vechters hebben dubbel effect

‘Goed en slecht!’ Klappen op hoofd vechters hebben dubbel effect

'Goed en slecht!' Klappen op hoofd vechters hebben dubbel effect

Sparren of oefen vecht-training onder mixed martial arts (MMA) beoefenaars kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op de hersenen, suggereert medisch onderzoek.

MMA is een full-contact vechtsport die de afgelopen 15 jaar steeds populairder is geworden. Het combineert technieken uit boksen, worstelen, karate, judo en jiujitsu. Om zich voor te bereiden op gevechten, gebruiken MMA-beoefenaars sparring en grappling, waarbij technieken zoals chokes en locks worden gebruikt om een ​​tegenstander te onderwerpen.

Ziekte van Alzheimer

Net als bij andere vechtsporten, omvat MMA klappen op het hoofd. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat herhaaldelijk hoofdtrauma kan leiden tot neuro degeneratieve ziekten, waaronder chronische traumatische encefalopathie (CTE) en de ziekte van Alzheimer.

Onderzoekers ontdekten dat sparren, gedefinieerd als het strategisch raken van tegenstanders met trappen, stoten en andere slagen tijdens oefensessies, verband houdt met verhoogde hyperintensiteiten van de witte stof in de hersenen.

Hersenschade

Dit wijst op mogelijke vasculaire schade door herhaald hoofdtrauma veroorzaakt door harde stoten en trappen tegen het hoofd. De onderzoeksresultaten tonen echter ook aan dat sparren geassocieerd was met een grotere neuroprotectie dat hersencellen tegen schade beschermt.

,,Uit ons vooronderzoek blijkt dat sparring oefeningen bij MMA-vechters een ’tweesnijdend zwaard’-effect op de hersenen kan hebben,” zegt onderzoeker Aaron Esagoff, van de Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore, Amerika.

Positief effect

,,De combinatie van complexe bewegingen samen met constante strategie en anticipatie op de volgende zet van je tegenstander kan een beschermend effect hebben op de hersenen,” zei Esagoff. Hij voegde er echter aan toe dat er meer onderzoek nodig is om deze specifieke bevinding te begrijpen.

Eerdere onderzoeken hebben ook meer professionele gevechten en jarenlang vechten gekoppeld aan een afname van het hersenvolume bij MMA-jagers, voegde hij eraan toe.

De nieuwe analyse werd uitgevoerd als onderdeel van de Professional Fighters Brain Health Study, een longitudinaal cohort onderzoek onder professionele MMA-vechters. Het omvatte 92 vechters. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 30 jaar, 62% was blank en 85% was man.

Bekijk ook

Levi Rigters in actie tijdens Glory Collision 4 in oktober

Levi Rigters in actie tijdens Glory Collision 4 in oktober

Levi Rigters zal zijn terugkeer naar de Glory Kickboxing ring maken op 8 oktober tijdens Collision 4.

NL vechtlegende wil Tommy Fury trainen! 'Jake Paul gaat schade oplopen'

NL vechtlegende wil Tommy Fury trainen! ‘Jake Paul gaat schade oplopen’

Tommy fury staat gepland om in augustus tegen YouTube bokser Jake Paul de boksring in te gaan.

Rico Verhoeven: 'Het beest is nog hier ook al zie je hem niet'

Rico Verhoeven: ‘Het beest is nog hier ook al zie je hem niet’

Rico Verhoeven laat van zich horen via een video op social media

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page