'Goed en slecht!' Klappen op hoofd vechters hebben dubbel effect Nieuws
Nieuws

'Goed en slecht!' Klappen op hoofd vechters hebben dubbel effect

'Goed en slecht!' Klappen op hoofd vechters hebben dubbel effect

Sparren of oefen vecht-training onder mixed martial arts (MMA) beoefenaars kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op de hersenen, suggereert medisch onderzoek.

MMA is een full-contact vechtsport die de afgelopen 15 jaar steeds populairder is geworden. Het combineert technieken uit boksen, worstelen, karate, judo en jiujitsu. Om zich voor te bereiden op gevechten, gebruiken MMA-beoefenaars sparring en grappling, waarbij technieken zoals chokes en locks worden gebruikt om een ​​tegenstander te onderwerpen.

Ziekte van Alzheimer

Net als bij andere vechtsporten, omvat MMA klappen op het hoofd. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat herhaaldelijk hoofdtrauma kan leiden tot neuro degeneratieve ziekten, waaronder chronische traumatische encefalopathie (CTE) en de ziekte van Alzheimer.

Onderzoekers ontdekten dat sparren, gedefinieerd als het strategisch raken van tegenstanders met trappen, stoten en andere slagen tijdens oefensessies, verband houdt met verhoogde hyperintensiteiten van de witte stof in de hersenen.

Hersenschade

Dit wijst op mogelijke vasculaire schade door herhaald hoofdtrauma veroorzaakt door harde stoten en trappen tegen het hoofd. De onderzoeksresultaten tonen echter ook aan dat sparren geassocieerd was met een grotere neuroprotectie dat hersencellen tegen schade beschermt.

,,Uit ons vooronderzoek blijkt dat sparring oefeningen bij MMA-vechters een 'tweesnijdend zwaard'-effect op de hersenen kan hebben," zegt onderzoeker Aaron Esagoff, van de Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore, Amerika.

Positief effect

,,De combinatie van complexe bewegingen samen met constante strategie en anticipatie op de volgende zet van je tegenstander kan een beschermend effect hebben op de hersenen," zei Esagoff. Hij voegde er echter aan toe dat er meer onderzoek nodig is om deze specifieke bevinding te begrijpen.

Eerdere onderzoeken hebben ook meer professionele gevechten en jarenlang vechten gekoppeld aan een afname van het hersenvolume bij MMA-jagers, voegde hij eraan toe.

De nieuwe analyse werd uitgevoerd als onderdeel van de Professional Fighters Brain Health Study, een longitudinaal cohort onderzoek onder professionele MMA-vechters. Het omvatte 92 vechters. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 30 jaar, 62% was blank en 85% was man.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws