Frank Teiwes; Vechtsport Scheidsrechter In Hart En Nieren Nieuws
Nieuws

Frank Teiwes; Vechtsport Scheidsrechter In Hart En Nieren

Frank Teiwes; Vechtsport Scheidsrechter In Hart En Nieren

Scheidsrechters, de onmisbare schakel bij vechtsport gala's en toernooien

Een ieder die graag naar vechtsport gala's gaat zal het niet ontgaan zijn dat er een derde persoon in de ring staat. Namelijk de onmisbare scheidsrechter, daar waar de aandacht merendeel uitgaat naar de vechters en vooral de winnaar van een gevecht, wordt deze belangrijke persoon vaak vergeten. Bij Vechtsport Online brengen wij daar graag verandering in, en hebben wij een bekend gezicht uit de vechtsport scene eens gevraagd wat hij zoals beleeft binnen en buiten de ring.

Frank Teiwes; Vechtsport Scheidsrechter In Hart En Nieren

Wij interviewde Frank Teiwes, voor een ieder de de kickboks gala's groot en klein bezoekt zeker geen onbekend gezicht.......

Frank, kun je iets meer over jezelf vertellen?

Ik ben Frank, inmiddels 48 lentes jong. Toen ik 11 was werd ik door mijn oom van 18 meegenomen naar de trainingen bij Mejiro in Amsterdam, en volgde ik jongens als Rob Kaman, André Brilleman, Milo el Geubli, Tommy v/d Berg, etc. Ben daarna de sport altijd blijven volgen. Toen Simon Rutz in 2004 een eigen bond wilde starten en daar een oproep voor deed op Mixfight.nl heb ik gereageerd, de rest is geschiedenis.

Vechtsport is momenteel erg populair, het lijkt uit het negatieve slop te zijn gekomen. Waarom denk je dat het zo populair geworden is de afgelopen tijd?

Ik denk dat dat komt omdat kickboksen steeds meer mainstream wordt, er wordt meer aandacht aan gegeven in de media en mensen beginnen er daardoor steeds meer bekend mee te worden.

Is er weleens kritiek op bijvoorbeeld een uitslag of beslissing die je neemt tijdens een gevecht? Neem je dit persoonlijk op?

Uiteraard, het blijft een jurysport en mensenwerk, dus natuurlijk maken we allemaal wel eens een foutje. Ik neem mijn fouten altijd mee als leermoment, maar ik vat dit niet persoonlijk op. De kritiek gaat tenslotte over mijn al dan niet foute beslissing, niet om wie ik ben.

Je lijkt erg rustig in de ring. Is dit altijd zo?

In de ring vind ik het belangrijk om rustig over te komen, en vooral geen emoties te tonen. Als je boos word, of gaat staan lachen trek je de aandacht naar jezelf, en daar sta je er niet voor. Het gaat om de vechters, niet om mij.

Waar let je op? Is het hetzelfde voor elke vechter? Of varieert dit, afhankelijk van de geschiedenis van een vechter of baseer je het op wat je ziet tijdens het gevecht?

Dit varieert! Zeker wanneer 2 vechters elkaar bij de weging al bijna aanvallen hou ik daar tijdens de partij zeker rekening mee en zal ik er wat dichter op gaan staan om ze snel uit elkaar te kunnen halen. Maar zodra ik merk dat er goed wordt geluistert neem ik weer iets meer afstand.

Maakt het een verschil maken als het een titel gevecht is of een lokale partij?

Nee, het maakt voor mij niet uit of ik een jeugdpartij scheids, een lokale partij, of een titelgevecht op het hoogste nivo. Je moet ten alle tijden gewoon scherp zijn.

Maakt het uit als er nog slechts 5 seconden te gaan is wanneer een vechter in de problemen komt? Probeer je een vechter door te laten vechten tot het einde van de ronde?

In principe niet wat mij betreft, wanneer ik 8 tellen moet geven maakt het niet uit wanneer het in de ronde gebeurd. De gezondheid van de vechter gaat voor.

Heeft een vechter je ooit bedreigd naar aanleiding van een ingreep of beslissing?

Gelukkig niet! Dat is ook de reden dat ik geen voetbalscheidsrechter zou willen zijn... er is gewoon veel meer respect voor de scheidsrechters bij vechtsporten.

Welk gevecht heeft het meeste indruk op je gemaakt? En waarom?

Dat zijn er wel meer, maar toen ik net 1 jaar scheidsrechter was mocht ik Alexey Ignashov scheidsen, iemand waar ik al heel lang tegenop keek en bewonderde.

De meeste scheidsrechters maken een soort van gebaar als ze geïntroduceerd worden. Hoe doe jij dat?

Ik groet als ik gegroet word, niet omdat mijn naam wordt geroepen door de ringspeaker... het gaat nog steeds niet om mij...

Frank Teiwes; Vechtsport Scheidsrechter In Hart En Nieren

Hoe is het zowel een scheidsrechter als een fan van de vechtsport te zijn?

Noodzakelijk!

Wie zijn enkele van de scheidsrechter waar je het vak van geleerd hebt? En waar je mee overlegt?

Glen Huisman heeft mij opgeleid en daar heb ik de fijne kneepjes van geleerd, maar natuurlijk praat ik met alle scheidsrechters die ik ken, je leert vooral veel van elkaar!

Scheidsrechter zijn lijkt een ondankbare taak. Ervaar jij dat ook zo? Mensen lijken zeer snel te wijzen op alles wat ze denken dat je verkeerd hebt gedaan?

Ik vind het juist een hele dankbare taak, ik vat alle kritiek positief op en neem dit serieus mee. Als je het goed doet komt de waardering vanzelf.

Jij bent scheidsrechter onder het FOG. Heeft dat een voordeel?

Absoluut, onder de FOG zijn een hoop regels opgesteld die niet alleen de sport ten goede komt, maar ook de randvoorwaarden waaraan promotors moeten voldoen, dat is alleen maar goed.

Er is een vechtsport autoriteit opgericht. Wat zijn jouw gedachten hier over?

Dit word gedaan door mensen die de sport een warm hart toe dragen, dat is natuurlijk altijd positief. Alleen is dit al zo vaak geprobeerd, ben benieuwd hoe dit zich in dit geval gaat ontwikkelen.

Wie is jouw favoriete vechtsporter?

Ramon Dekkers (R.I.P) natuurlijk, GOAT!

Heb je nog tips voor personen die er over nadenken om vechtsport scheidsrechter te worden?

Ja, laat ze contact met ons opnemen, iedereen is welkom!

Frank dank voor een kijk in de keuken van het scheidsrechter zijn bij vechtsport evenementen, de Redactie.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws