EJU trainingsstage Judo op Sportcentrum Papendal groot succes Nieuws
Nieuws

EJU trainingsstage Judo op Sportcentrum Papendal groot succes

EJU trainingsstage Judo op Sportcentrum Papendal groot succes

(foto: Mike Tomale)
(foto: Mike Tomale)

Wedstrijd judoka’s

Bondscoach Maarten Arens van de Nederlandse judoploeg was niet in de gelegenheid een interview te geven, wel zijn collega bondscoach Garmt Zijlstra. Die legt uit aan dat alle landen die aanwezig zijn tijdens de trainingsstage op zoek zijn naar trainingsprikkel en om met judoka’s van een hoger niveau te trainen. Een zwarte band judo voor recreanten staat niet gelijk aan een zwarte band voor wedstrijd judoka’s, die hebben weer verschillende niveaus. Niet ieder land is in het bezit – Japan als uitzondering daargelaten – om in iedere nationale ploeg een vertegenwoordiging te hebben van alle niveaus.

Majlinda Kelmendi uit Kosovo - rechts (foto: Mike Tomale)
Majlinda Kelmendi uit Kosovo - rechts (foto: Mike Tomale)

Olympische medaillewinnaars

In totaal zijn er uit alle deelnemende landen 90 mannen en 86 vrouwen die meedoen aan de trainingssessie, waaronder ook een paar Olympische medaille winnaars. Bij de groep dames was onder andere Majlinda Kelmendi uit Kosovo aanwezig. Zij is een Albanees-Kosovaarse judoka in de klasse tot 52 kilogram (zie foto). Zij won in 2016 tijdens de Olympische Spelen in een gouden medaille . Voor wat betreft het Nederlandse team was Henk Grol (zie foto) van de partij. Henk Grol won twee keer een bronzen medaille op de Olympische spelen in Peking (2008) en in Londen (2012).

Imago probleem

Judo is nog steeds niet veelvuldig in het nieuws aanwezig. Alleen tijdens de Olympische spelen verdient het enigszins de aandacht van de media. De bondscoach weet niet zeker waar dat aan kan liggen. Mogelijk dat er te weinig kapitaal in wordt gepompt en het prijzengeld te laag is. Ook zou het kunnen komen dat judo nog steeds een stoffig imago heeft, maar de laatste jaren wordt hard gewerkt om van dat imago af te komen. “Mede door de komst van een instituut als Papendal is het Nederlandse judo zeker naar een hoger level getild. Geeft bondscoach Zijlstra aan.”

Henk Grol - blauw (foto: Mike Tomale)
Henk Grol - blauw (foto: Mike Tomale)

“Ondanks dat er op een vriendschappelijke manier technieken worden geoefend met sporters van alle deelnemende landen door elkaar, zal niet iedereen meteen het achterste van zijn tong laten zien. Tenslotte staan de sporters over twee en een halve week weer tegen over elkaar in Bakoe.” Aldus bondscoach Garmt Zijlstra.

Selectie WK Judo

Dames
Amber Gersjes (-48 kg), Margriet Bergstra, Dewy Karthaus (-57 kg), Juul Franssen, Sanne Vermeer (-63 kg), Sanne van Dijke, Hilde Jager (-70 kg), Guusje Steenhuis, Marhinde Verkerk (-78 kg)

Heren
Roy Koffijberg, Tornike Tsjkadoea (-60 kg), Sam van ‘t Westende (-73 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noël van ‘t End, Jesper Smink (-90 kg), Michael Korrel (-100 kg), Henk Grol, Roy Meyer (+100 kg)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws