Doping levensgevaarlijk! 'Vechtsportautoriteit haalt uit' Nieuws
Nieuws

Doping levensgevaarlijk! 'Vechtsportautoriteit haalt uit'

Doping levensgevaarlijk! 'Vechtsportautoriteit haalt uit'

De Vechtsportautoriteit (VA) komt vandaag met een statement over het gebruik van doping in de vechtsport. Recentelijk verklaarde Glory ons land te vermijden juist door het ingestelde anti-doping beleid van de VA. Dit rakelde een flinke discussie op over het gebruik van doping in de vechtsport.

Doping is en elke sport aanwezig en de bestrijding is niet altijd even eenvoudig. De VA neemt het serieus wen wijst al vanaf de sportscholen op het gebruik, de gevaren en de risico's die verboden middelen met zich meebrengen. ,,Vals spelen in de vechtsport is dubbel gevaarlijk,’ stelt VA-bestuurslid en internationaal ringarts Bas Pijnenburg in het statement van de VA.

,,Je riskeert je eigen gezondheid als je verboden middelen gebruikt, maar het kan ook de gezondheid van de tegenstander ernstig schaden als je opeens een stuk harder kunt slaan. Daarom is het in ieders belang om deze vorm van bedrog te bestrijden." De VA heeft een punt want in het verleden is het een paar keer voorgekomen, dat niet gebruikende vechters zwaar gewond raakten of erger doordat een tegenstander aan de doping zat.

Sancties en straffen

Het begint al in de sportschool waar vechters in aanraking kunnen komen met verboden middelen. ,,Iedereen die in Nederland deelneemt aan wedstrijden kan vanaf nu worden gecontroleerd. Dus niet alleen topsporters in Ahoy en Gelredome, maar ook deelnemers aan clubkampioenschappen in het dorpshuis." Met de verwijzing naar Ahoy en Gelredome lijkt de VA een sneer te geven naar Glory. Deze organiseert op genoemde locaties veelal haar evenementen maar wijkt nu uit naar België vanwege de dopingregels in ons land.

Er staan straffen op het gebruik van doping en straffen worden opgelegd door een onafhankelijke organisatie, het ISR. ,,De sancties zijn gebaseerd op de Word Anti-Doping Code van het wereld dopingagentschap WADA. Deze sancties gelden voor alle sporten wereldwijd", aldus de VA. ,,Sancties lopen uiteen van een waarschuwing voor de lichtste overtreding tot een maximale straf van vier jaar voor iemand die meermaals opzettelijk zeer ernstige overtredingen heeft begaan." (Lees hier meer op de website van de VA).

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws