'Door dit soort gasten vallen er doden': Bas Rutten over zelfverdediging video's
Home / Nieuws / ‘Door dit soort gasten vallen er doden’: Bas Rutten over zelfverdediging video’s

‘Door dit soort gasten vallen er doden’: Bas Rutten over zelfverdediging video’s

'Door dit soort gasten vallen er doden': Bas Rutten over zelfverdediging video's

Bas Rutten, de Nederlandse UFC-legende haalt uit naar oprichter en commandant Dale Brown van Detroit Urban Survival. De legende vindt de video’s levensgevaarlijk en er kunnen zelfs doden vallen.

Detroit Urban Survival Training is een soort virale sensatie geworden met oprichter, commandant Dale Brown, en werd zelfs een beroemdheid door het succes. Maar Rutten worstelt met de materie, waarvan hij zegt dat deze meer kwaad dan goed zullen doen (lees verder onder video).

Brown en zijn vrouw Mirela hebben Detroit Urban Survival Training opgezet, ook bekend als “D.U.S.T”, met de ambitie om tieners essentiële MMA- en zelfverdediging vaardigheden aan te leren. De video’s zijn razend populair. Vooral die waar Brown messen en vuurwapens van aanvallers weet af te pakken en tegen de dader zelf te gebruiken.

Ambitieus

Rutten die echt wel wat van vechten weet noemt het onverantwoord en geeft een antwoordt op Brown n zijn technieken. ,,Met het zwarte haar en snor die vent? Heel grappig… Door dat soort jongens worden mensen vermoord omdat ze hen een vals gevoel van veiligheid geven. Daarom geef ik geen zelfverdediging in mijn lessen.” (gaat door onder video).

,,Ik geef altijd dit voorbeeld: stel je voor dat ik iemand een mesverdediging leer. Messen zijn echt gevaarlijk om te verdedigen, bijna erger dan een geweer. Een pistool, je bent dichtbij, je pakt de loop en dan weet je wat je moet doen, hoe je ermee om moet gaan, al die dingen.”

Ze schieten je in je kop

Messen vergen dus een heel andere aanpak volgens Rutten. ,,Dus, stel je voor dat ik iemand mes verdediging leer en dan komt een vriend van een persoon aan wie ik het heb geleerd in de problemen. Iemand trekt een mes en hij zegt: ‘Hé, stap terug, ik heb het. Ze hebben me dit net geleerd.’ En dan wordt hij doodgestoken. Dat is een probleem.”

Hoewel messen misschien lastiger zijn om mee om te gaan dan geweren, was Rutten ook sterk tegen het geven van lessen over verdediging tegen geweren. ,,Als de man achter me zit en ik het pistool pak, is dat het domste. Als er geen ruimte achter je is, kun je nooit voor het pistool gaan, want het enige wat ze hoeven te doen is het eruit trekken en zullen ze je door je hoofd schieten.”

Bekijk ook

Vechtmachine klapt aanvallers neer

Vechtmachine klapt aanvallers neer! ‘Flying wat’ (video)

Een man (kickbokser) kreeg het voor elkaar twee aanvallers uit te schakelen die het op hem voorzien hadden.

Vechtheld Steven Seagal duikt op in Oekraïne! 'Russisch woordvoerder'

Vechtheld Steven Seagal duikt op in Oekraïne! ‘Steunt Rusland’

Seagal is bekend van zijn films en is een grootmeester in het Aikido.

Knokken in Amsterdam! 'Hoodfights gaat professional'

Knokken in Amsterdam! ‘Hoodfighters delen zware klappen uit’ (video)

Hoodfights lijken steeds populairder en professioneler te worden

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page