Home / Nieuws / Dokter legt uit hoe vechters veilig kunnen afvallen

Dokter legt uit hoe vechters veilig kunnen afvallen

Nieuw onderzoek: MMA vechters spelen met hun leven door extreem afvallen

Gewichtsvermindering vormt het grootste risico voor de gezondheid van vechters voor een wedstrijd.

Atleten zoals kickboksers en MMA-vechters moeten op gewicht komen om te kunnen vechten in een wedstrijd, hoewel het zeker niet de enige sporten zijn waar mensen worden ingedeeld naar lichaamsgewicht. Afvallen is echter een hot topic en kan mogelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Hoewel veel sporten, zoals Olympisch gewichtheffen het verliezen van een kilo of twee inhouden, is dit bij vechtsporten drastisch hoger drastischer inzetbaar. Topvechters zullen regelmatig tot 10, zelfs 12 kilo afvallen in zeer korte tijd alvorens de ring in te gaan.

Te snel afvallen is levensgevaarlijk

Het is niet echt ‘natuurlijk’ om in korte tijd zoveel gewicht te verliezen, dus elke atleet die dit proces doorloopt, heeft deskundige aandacht nodig. Dr. Andy Galpin is professor in het Center for Sport Performance aan de California State University, Fullerton. Hij werkt routinematig met vechters van het hoogste niveau.

Mark Galpin heeft met Mark Bell uiteengezet wat de verschillen zijn tussen beide disciplines en hoe je gezond kunt afvallen. Galpin zegt: “Je moet twee dingen beheren, de hydratatiestatus en het spierglycogeen.” Spierglycogeen is in wezen een dure term voor de carb-opslag in je spiercellen. Glycogeen voedt krachttraining en sportprestaties, daarom heb je vaak het gevoel dat je worstelt in de sportschool met een koolhydraatarm dieet.

Waarom hydratatie belangrijk is

“Er is een groot probleem met het herstellen van de prestaties na een gewichtstoename. Als we advies inwinnen van mensen die aangepast gewichtsreductie hebben toegepast bij lichaamsoefeningen, is het letterlijke doel van de gehele gewichtsreductie anders.”

Hydratatie is absoluut essentieel voor een jager en de voordelen reiken verder dan louter hersenfunctie. “Als je niet goed rehydrateert, gaat het risico van hersenletsel dramatisch omhoog.” Als vuistregel zijn er goede richtlijnen om goed te hydrateren:

De tips

Tijdens de training: het American College of Sports Medicine (ACSM) beveelt 5-7 ml vocht per kilo lichaamsgewicht aan, ongeveer vier uur voor de training of wedstrijd. Voor een persoon van 70 kg is dat 350 tot 490/500 ml, ongeveer één flesje water. Minimaal.

Rustdagen: neem 1 ml vocht op voor elke calorie die je verbrandt. Dit klinkt misschien lastig, maar dat is het niet. Als je 2500 calorieën per dag verbrandt, is dat twee en een halve liter. Relatief eenvoudige dingen. Dit cijfer neemt natuurlijk toe in warme klimaten.

Bekijk ook

Betere knokker worden in de ring: Middagdutje helpt

t slaap goed is en het lichaam helpt herstellen na noeste arbeid is algemeen bekend.

Van 6 t/m 8 oktober vindt de 6e editie van het Taekwondo Kamp Nederland plaats. En jij kunt erbij zijn!

Oud-Taekwondo kampioen vermoord teruggevonden op Kreta

De Griekse politie onderzoekt de moord op Suzanne Eaton, een Amerikaanse Oud-Taekwondo kampioen en wetenschapper.

Laster UFC-veteraan: ONE Championship dreigt met rechtszaak

ONE Championship, een van 's werelds grootste vechtsport organisaties neemt haar werk serieus.