Home / Nieuws / Dokter legt uit hoe vechters veilig kunnen afvallen

Dokter legt uit hoe vechters veilig kunnen afvallen

Nieuw onderzoek: MMA vechters spelen met hun leven door extreem afvallen

Gewichtsvermindering vormt het grootste risico voor de gezondheid van vechters voor een wedstrijd.

Atleten zoals kickboksers en MMA-vechters moeten op gewicht komen om te kunnen vechten in een wedstrijd, hoewel het zeker niet de enige sporten zijn waar mensen worden ingedeeld naar lichaamsgewicht. Afvallen is echter een hot topic en kan mogelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Hoewel veel sporten, zoals Olympisch gewichtheffen het verliezen van een kilo of twee inhouden, is dit bij vechtsporten drastisch hoger drastischer inzetbaar. Topvechters zullen regelmatig tot 10, zelfs 12 kilo afvallen in zeer korte tijd alvorens de ring in te gaan.

Te snel afvallen is levensgevaarlijk

Het is niet echt ‘natuurlijk’ om in korte tijd zoveel gewicht te verliezen, dus elke atleet die dit proces doorloopt, heeft deskundige aandacht nodig. Dr. Andy Galpin is professor in het Center for Sport Performance aan de California State University, Fullerton. Hij werkt routinematig met vechters van het hoogste niveau.

Mark Galpin heeft met Mark Bell uiteengezet wat de verschillen zijn tussen beide disciplines en hoe je gezond kunt afvallen. Galpin zegt: “Je moet twee dingen beheren, de hydratatiestatus en het spierglycogeen.” Spierglycogeen is in wezen een dure term voor de carb-opslag in je spiercellen. Glycogeen voedt krachttraining en sportprestaties, daarom heb je vaak het gevoel dat je worstelt in de sportschool met een koolhydraatarm dieet.

Waarom hydratatie belangrijk is

“Er is een groot probleem met het herstellen van de prestaties na een gewichtstoename. Als we advies inwinnen van mensen die aangepast gewichtsreductie hebben toegepast bij lichaamsoefeningen, is het letterlijke doel van de gehele gewichtsreductie anders.”

Hydratatie is absoluut essentieel voor een jager en de voordelen reiken verder dan louter hersenfunctie. “Als je niet goed rehydrateert, gaat het risico van hersenletsel dramatisch omhoog.” Als vuistregel zijn er goede richtlijnen om goed te hydrateren:

De tips

Tijdens de training: het American College of Sports Medicine (ACSM) beveelt 5-7 ml vocht per kilo lichaamsgewicht aan, ongeveer vier uur voor de training of wedstrijd. Voor een persoon van 70 kg is dat 350 tot 490/500 ml, ongeveer één flesje water. Minimaal.

Rustdagen: neem 1 ml vocht op voor elke calorie die je verbrandt. Dit klinkt misschien lastig, maar dat is het niet. Als je 2500 calorieën per dag verbrandt, is dat twee en een halve liter. Relatief eenvoudige dingen. Dit cijfer neemt natuurlijk toe in warme klimaten.

Bekijk ook

Zware Mishandeling: Manager UFC-kampioen Khabib aangeklaagd

De manager van UFC-kampioen Khabib Nurmagomedov is aangeklaagd wegens mishandeling van collega manager Malki Kawa

UNIEK: Twee karateka’s uit dezelfde sportschool naar WJK in Chili

Het WJK Karate te Santiago Chili vindt plaats op 23 tm 27 oktober.

GLORY 69 Dusseldorf: Glunder en Van Belzen pakken winst

Tijdens de voorrondes bij GLORY 69 in Dusseldorf traden in het voorprogramma Nederlandse top kickbokstalenten aan.