Home / Nieuws / DODEN: UFC vechter’s coach pleit voor handheld hersenscanners

DODEN: UFC vechter’s coach pleit voor handheld hersenscanners

VIDEO: Dillian Whyte laat Lucas Browne voor dood achter in de ring
Screenshot

Er wordt de afgelopen tijd veel gepleit voor handheld hersenscanners langs de ring

Een aantal recente sterfgevallen leiden er toe dat Eugene Bareman, coach van UFC vechter Israel Adesanya, oproept om handheld hersenscanners te gebruiken bij vechtsport wedstrijden. Bareman sprak met de Nieuw-Zeelandse heraut over traumatisch hersenletsel in vechtsporten.Hij pleit voor het gebruik van de Infrascanner.

De reden van de oproep is niet alleen de recente doden in de ring maar ook ervaringen uit het verleden van de coach. In 2012 ervoer Bareman wat de ergste nachtmerrie van elke coach en sportschool is, de dood van een vechter. William Rodriguez-Gomez was slechts 29 jaar oud toen hij stierf aan een hersenletsel opgelopen tijdens een pro bokswedstrijd in Tahiti.

Voorkomen is beter dan genezen

“Het komt niet veel voor in de sport, maar het gebeurt wel en dit soort dingen komt sowieso dicht bij ons, thuis in onze sportschool,” zei Bareman over de dood van Rodriguez-Gomez. Het hoort bij de sport, maar je kunt het niet accepteren. Je neemt zo veel preventieve maatregelen, leert je vechters hoe ze zich goed kunnen verdedigen, en doet alles wat je medisch kunt. “

De Infrascanner is ontworpen om de lange tijd tussen een letsel en een patiënt die medische zorg ontvangt te overbruggen. Het apparaat is bedoeld om onmiddellijk en met tussenpozen te worden gebruikt na een klap op het hoofd. Het apparaat, dat ongeveer $ 12.000 kost, is gekocht door een aantal NFL-teams. Het wordt ook gebruikt bij vechtsportevenementen georganiseerd door de California State Athletic Commission. Het kan levens besparend werken zegt Bareman.

Bekijk ook

CONOR MCGREGOR: ‘Die Chinezen zijn volslagen idioten’

Voormalig UFC-kampioen Conor McGregor doet er alles aan om zijn thuisland Ierland bij te staan ...

Op zaterdag 4 november vonden bij de bekende sportschool Mike’s Gym in Amsterdam de eerste ISKA examens in Nederland plaats.

MINISTER KOOLMEES: ‘Steun je sportschool blijf betalen’

Leerlingen in het bekende Mikes Gym in Oostzaan Door de coronacrisis worden veel sportscholen getroffen, ...

HELP ONS: Bekende kickboks school start crowdfunding actie

De coronavirus uitbraak zorgt voor veel problemen ook op financieel gebied. Inmiddels staat een groot ...