Usyk vs. Joshua rematch onder vuur: Amnesty International kritisch
Home / Nieuws / Boks Nieuws / Usyk vs. Joshua rematch onder vuur: Amnesty International kritisch

Usyk vs. Joshua rematch onder vuur: Amnesty International kritisch

De rematch tussen Usyk en Joshua staat gepland voor 20 augustus in de Jeddah Super Dome in Saoedi-Arabië.

De rematch tussen Usyk en Joshua staat gepland voor 20 augustus in de Jeddah Super Dome in Saoedi-Arabië. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International, dringt er bij Joshua op aan “solidariteit te tonen met degenen die zijn vervolgd onder het ingrijpende optreden van Mohammed bin Salman.”

Een van ’s werelds toonaangevende mensenrechtenorganisaties Amnesty International, heeft zich uitgesproken tegen het besluit om de rematch tussen Oleksander Usyk en Anthony Joshua in Saoedi-Arabië te organiseren.

Schending mensenrechten

Amnesty International verklaarde dat het “geen verrassing” was dat er weer een groot internationaal sportevenement in het koninkrijk zou plaatsvinden, maar voegde eraan toe dat het tijd was voor atleten om dit te gebruiken als een kans om zich uit te spreken over mensenrechtenkwesties.

,,We dringen er bij Anthony Joshua op aan om zijn platform te gebruiken om solidariteit te tonen met degenen die zijn vervolgd onder het ingrijpende optreden van Mohammed bin Salman”, aldus Peter Frankel, economische zaken. directeur bij Amnesty International UK.

Witwassen

De rematch tussen Usky en Joshua is het laatste voorbeeld van hoe Saoedi-Arabië sport gebruikt om af te leiden van de goed gedocumenteerde mensenrechtenschendingen. Deze tactiek staat bekend als sportswashing en stelt dictators in staat hun imago wit te wassen door te investeren in prestigieuze evenementen zoals het grootste boksevenement van het jaar.

Tegen 2021 had Saudi al minstens $ 1,5 miljard uitgegeven aan spraakmakende internationale sport- en entertainmentevenementen, waaronder een langetermijnovereenkomst met World Wrestling Entertainment (WWE), golf, tennis en paardenraces. Eerder dit jaar kocht het koninkrijk het Premier League-team Newcastle United via zijn openbare investeringsfonds, dat wordt voorgezeten door kroonprins Mohamed Bin Salman.

Vluchten

Saudi is ook oorlog blijven voeren in Jemen, wat heeft geleid tot een humanitaire crisis die tot de ergste ter wereld behoort, met wijdverbreide honger, ziekte en aanvallen op burgers. Meer dan vier miljoen mensen zijn hun huis ontvlucht, terwijl nog eens 21 miljoen humanitaire hulp en bijstand nodig hebben.

De strategische investering in sport maakt deel uit van het masterplan ‘Vision 2030′ van het koninkrijk dat tot doel heeft Saudi’s economische afhankelijkheid van olie te verminderen. Het plan leidde echter ook tot een brutaal optreden tegen afwijkende meningen, waaronder feministische activisten, religieuze geestelijken en oppositieleiders.

Bekijk ook

Heftig! Woeste fans slaan MMA-vechter in elkaar: Rivaal doet doodleuk mee (video)

Heftig! Fans slaan vechter in elkaar: Rivaal doet doodleuk mee (video)

Srikant Sekhar, die naar verluidt werd aangevallen door de Afghaanse vechter Abdul Azim Badakshi en diens fans afgelopen vrijdag is zwaar gewond geraakt.

Meisje (12) verslaat 24-jarige in MMA-gevecht! '100 wedstrijden teveel'

Meisje (12) verslaat 24-jarige in MMA-gevecht! ‘100 wedstrijden teveel’

Er was hevige controverse toen de 24-jarige vrouwelijke MMA-vechter Momoko Yamazaki werd gematcht tegen het 12-jarige meisje Momo Shimizu.

Live kijken naar kickbokslegende Buakaw's comeback op 6 juli? 'Zo doe je dat'

Live kijken naar kickbokslegende Buakaw’s comeback op 6 juli? ‘Zo doe je dat’

Buakaw Banchamek maakt een comeback.

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page