Transgender schrijft geschiedenis: 'wint eerste prof bokswedstrijd als man' - Vechtsport Info
Home / Nieuws / Boks Nieuws / Transgender schrijft geschiedenis: ‘wint eerste prof bokswedstrijd als man’

Transgender schrijft geschiedenis: ‘wint eerste prof bokswedstrijd als man’

Transgender schrijft geschiedenis: 'wint eerste  professionele bokswedstrijd'
Foto: Instagram

Pat Manuel schreef zaterdag geschiedenis als de eerste Amerikaans transgender man die aan een professionele bokswedstrijd mee deed en ook nog eens won.

Manuel zei na zijn overwinning: “Het is grappig als het leven wat je leidt ineens historisch wordt.” Als vrouw bokste Manuel al en dit was zijn eerste prof partij als man.

“Ik denk dat als mensen wisten wat er nodig was om dit moment te bereiken, zij achter hun oren zouden krabben. Het is bijna twee jaar geleden dat ik in een ring binnen stapte, ‘voegde hij eraan toe.

Respectvol

“Ik moet over mijn tegenstander zeggen, petje af. Hij kwam om te vechten. Hij vocht tegen mij als een man en ik heb zoveel respect voor hem. “

De weg naar de overwinning van zaterdagavond was lang voor Manuel. In 2012, voor zijn transformatie van vrouw naar man, deed hij mee aan de Amerikaanse Olympische selectie wedstrijden, maar hij trok zich terug nadat hij een schouderblessure opliep.

Onzeker

Volgens de Los Angeles Times had Manuel zijn transformatie bijna niet doorgezet omdat hij niet wist hoe zijn toekomst als bokser eruit zou zien als hij dat deed.

Echter, na het niet halen van de Olympische selectie, besloot Manuel om zijn moeder te vertellen dat hij zich van vrouw naar man wilde laten opereren. Ze vertelde de Los Angeles Times dat ze niet verrast was, maar gewoon opgelucht.

Horten en stoten

Dat gesprek gaf Manuel de kracht om zijn leven te leven zoals hij het wilde. Na de transformatie besloot Manuel dat hij terug wilde naar het boksen, maar er waren onderweg wat flinke obstakels.

De bokscommissie van de California aarzelde om hem te laten vechten, omdat men nog nooit eerder een geval als het zijne had gezien. Toen het Olympisch Comité  besliste dat vrouwelijke atleten mee mochten doen aan de Olympische Spelen van Rio in 2016, liet hij zijn amateurlicentie goedkeuren.

Van vrouw naar man

Hij vocht vervolgens zijn eerste gevecht als een man in 2016, die hij won na drie ronden. Hij verloor een tweede gevecht later in 2016. Toen Manuel afgelopen weekend de boksring in stapte, was het zijn eerste gevecht in twee jaar vanwege blessures en moeilijkheden bij het vinden van tegenstanders.


Bekijk ook

Rico KO’t Jamal! OORLOG IN DE RING

Rico Verhoeven heeft zijn Glory wereldtitel veilig gesteld,

KO! Gökhan Saki trapt James McSweeney naar verlies

Legende Saki lag flink onder vuur door McSweeney

Wraak voor Badr! Plazibat MEPT Adegbuyi ‘KO’ in verhit gevecht

In de eerste ronde liep Adegbuyi tegen een rechterhoek aan

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page