Home / Nieuws / Boks Nieuws / Schokkende cijfers: Sterfgevallen in de boksring hoog

Schokkende cijfers: Sterfgevallen in de boksring hoog

Schokkende cijfers: Sterfgevallen in de boksring hoog

De recente dood van een aantal boksers in de ring heeft de gemoederen flink opgeschud, Patrick Day is het vierde slachtoffer dat sterft in het jaar 2019.

Bokser Patrick Day is het recente sterfgeval tengevolge van een knock-out die hem ernstig hersenletsel toebracht, na enkele dagen in coma stierf de jonge bokser op 27-jarige leeftijd. Onderzoek wijst uit dat er jaarlijks een schokkend aantal boksers het leven laat in de ring.

Volgens een onderzoek gedaan door CNN, stierven tussen 1890 en 2011 naar schatting 1.604 boksers als een direct gevolg van verwondingen in de ring. Dat is een gemiddelde van 13 sterfgevallen per jaar. Maar als je dat de afgelopen tien jaar berekent, is dat nog niet de helft.

Afnemende cijfers

Volgens een studie uit 2011 van Joseph Svinth in de Manuel Velazquez Collection van het Journal of Combative Sport, zijn het aantal boksdoden gestaag afgenomen. In de jaren 1920 waren er 233 doosgerelateerde sterfgevallen op zijn hoogtepunt, in de jaren 2000, dus in 10 jaar slechts 103.

ZIE OOK >> Bokser Patrick Day overleden door knock-out

Vervolgens werden de wereldkampioenschappen wedstrijden ingekort van 15 naar 12 ronden om het langdurige hoofdletsel te beperken dat mogelijk is veroorzaakt door vermoeidheid en gebrek aan fitheid. Volgens een rapport van de American Medical Association uit 2009 heeft boksen een sterftecijfer van 0,13 sterfgevallen per 1.000 deelnemers per jaar.

Afschaffen van de bokssport

Hoofdletsel komt ook voor bij andere sporten zoals voetbal, voetbal, rugby en wielrennen. Wat boksen zo uniek maakt, is echter dat de boksers proberen hun tegenstanders knock-out te verslaan. Dat is ook wat de media in het openbaar exploiteerden dus beter leesbaar. De meeste sportongevallen, namelijk 32 procent, gebeurden tijdens het voetballen, gevolgd door 26 procent ongevallen bij alpineskiΓ«n.

De sterfgevallen en ernstige verwondingen die tijdens het boksen optreden, leiden vaak tot stemmen die een algemeen verbod op door velen geliefde bokssport eisen. Boksen brengt ook zoveel goeds voor jonge mensen. Boksen houdt deze weg van de straat en weg van drugs. Boksen leert veel jongeren discipline en zelfvertrouwen. Uiteindelijk is het positieve dat zwaarder weegt dan de negativiteit.

Bekijk ook

πŸŽ₯ | BOKSVIDEO STERKSTE MAN EDDIE HALL: ‘Ik train om te vernietigen’

Volgend jaar zien we Eddie Hall vs Hafthor Bjornsson ‘The Mountain’ in een boksring en ...

TOCH MMA-GEVECHT? Mike Tyson traint met MMA-legende

Mike Tyson gaat een comeback maken en is daar voor in training. Hij is in ...

πŸŽ₯ | Uitdager bokslegende Mike Tyson maakt eigen promo video

Uitdager Tito Ortiz bracht afgelopen week een promo video uit voor een potentieel gevecht tegen ...