Olympische Spelen Tokio 2020: Boxing officials krijgen verbod – Vechtsport Info
Home / Nieuws / Boks Nieuws / Olympische Spelen Tokio 2020: Boxing officials krijgen verbod

Olympische Spelen Tokio 2020: Boxing officials krijgen verbod

Geen één van de 36 scheidsrechters en juryleden die werden ingezet tijdens de Rio 2016 boxing competition, zullen ingezet tijdens de Olympische Spelen van 2020.  Dat maakte een internationaal taskforce bekend.

Verscheidene scheidsrechters en juryleden werden tijdens Rio 2016 naar huis gestuurd vanwege ‘bedenkelijke’ beslissingen tijdens het boksevenement. Tijdens Tokio 2020 zullen zowel scheidsrechters als juryleden gekozen worden uit een pool door AIBA (International Boxing Association) erkende officials, schrijft de BBC. Deze officials zijn gereviewed zodat ze voldoen aan de criteria.

IOC Boxing Taskforce

“Primair doel van het IOC Boxing Taskforce is om evenementen te verzekeren, terwijl de boksers op de eerste plaats komen, en met transparante en geloofwaardige sportresultaten en fair play”, zei voorzitter Morinari Watanabe van het IOC Boxing Taskforce. Volgens de taskforce zijn nieuwe beslissingen genomen na gesprekken met atleten om tot een duidelijker, transparanter en integer selectieproces te komen van officials tijdens de Olympische spelen.

Scores van juryleden zullen voortaan openlijk worden getoond tijdens kwalificatie en tijdens de Spelen. Dit om situaties te voorkomen, zoals gebeurde tijdens Rio 2016 met de Ierse Bantamgewicht Michael Conlan. Hij zou naar eigen zeggen zijn beroofd van zijn partij tijdens de kwartfinale. De uit Kazachstan afkomstige Vassiliy Levit verloor in 2016 partijen die eigenlijk overduidelijk winst waren.

Onderzoek AIBA

Uit een onderzoek van AIBA uit 2017 bleek dat er geen invloed was geweest van de officials op de resultaten tijdens Rio 2016, en dat de juryleden opnieuw één-voor-één bekeken zouden worden, maar volgens de nieuwste selectiecriteria van IOC, kunnen ze niet meer in aanmerking komen voor Tokio.

Ook de Nederlandse bokser Nouchka Fontijn lijkt slachtoffer van een bevoordeelde discutabele beslissing door officials tijdens het WK in Moskou eerder dit jaar. Haar tegenstander tekende gelijk na de wedstrijd protest aan elke werd gehonoreerd. De Nederlandse boksbond strijd nog steeds om deze beslissing te herroepen.

Bekijk ook

VERBOD: UFC’er Benoit trillend op weegschaal, ziet gevecht verdampen

Ryan Benoit ging bijna letterlijk onderuit bij de officiële weging vandaag voor UFC Vegas 26

Blunder scheids kost ex-UFC’er Werdum winst PFL-debuut

Blunder scheids kost ex-UFC'er Werdum winst PFL-debuut

Kruipend door de ring: Leverstoot ‘KO’ vloert bokser

De licht zwaargewicht boswedstrijd was gepland voor zes rondes

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page