Home / Nieuws / Boks Nieuws / Olympische Spelen 2020: IOC onthult boksplannen zonder AIBA

Olympische Spelen 2020: IOC onthult boksplannen zonder AIBA

Internationale Boksbond AIBA geeft vrouwelijke boksers gelijke rechten als mannen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft woensdag het plan voor de bokskwalificatie en competitie voor de Olympische Spelen van 2010 van Tokyo 2020 afgerond.

Om boksen Olympisch te houdenzonder de geschorste internationale boksfederatie AIBA zoekt men naar andere wegen. IOC stelt onder andere ook voor het aantal vrouwelijke boksers bijna te verdrievoudigen tot 100 van de 286, tegen 36 tijdens de 2016 Rio de Janeiro Games.

Het IOC adviseerde vorige maand dat boksen zijn plaats moet behouden op de Spelen van volgend jaar, maar erkenning van AIBA, het bestuursorgaan van de amateurversie van de sport, moet worden opgeschort totdat de problemen rond zijn financiën en bestuur zijn opgelost.

Strenge selectie

De IOC-raad van bestuur finaliseerde woensdag gewichtscategorieën (acht mannen, vijf vrouwen) voor de Tokyo Games en het kwalificatiesysteem. Een sterke toename van vrouwenboksers ten opzichte van Rio werd ook voorgesteld, terwijl mannen aantallen moeten worden teruggebracht van 250 naar 186. Rio had ook een totaal van 286 boksers.

Er zullen vier regionale kwalificatiewedstrijden (Afrika, Europa, Azië / Oceanië en Noord- en Zuid-Amerika) worden georganiseerd tussen januari en april volgend jaar, terwijl Japan, als gastheer, de mogelijkheid zal hebben om vier mannen en twee vrouwen rechtstreeks te kwalificeren.

AIBA in de problemen

“Om de atleten een tweede kans te geven om zich te kwalificeren voor Tokyo, zullen we waarschijnlijk volgend jaar mei een Olympisch kwalificatiewedstrijd houden”, vertelde IOC-sportdirecteur Kit McConnell op een persconferentie. Alle besluiten van de IOC-directie moeten volgende week door de IOC-sessie in Lausanne worden geratificeerd.

ZIE OOK>> Olympisch boksen in gevaar

Al jaren is AIBA in rep en roer over haar financiën en bestuur, met de federatie $ 16 miljoen aan schulden en een voortdurende bittere strijd over het presidentschap dat het lichaam intern heeft verdeeld. AIBA is grotendeels afhankelijk van de inkomsten van de Olympische Spelen om te overleven tussen Games en is begonnen mensen te laten gaan als gevolg van de Olympische uitsluiting.

Bekijk ook

Jeugdtalenten in actie tijdens Eindhoven Box Cup

De talentenploeg van The Golden Gloves Eindhoven krijgen ook dit jaar weer een podium tijdens de Junior Eindhoven Box Cup.

Van bokstitel beroofde Nouchka Fontijn gast bij RTL tv programma Beau

Van bokstitel beroofde Nouchka Fontijn gast bij RTL tv programma Beau

Titel ontnomen: Nederlandse Boksbond stelt Nouchka Fontijn in gelijk

Boris van der Vorst, voorzitter van de Nederlandse Boksbond is nog altijd vol verbazing over het besluit van de jury, die na het beroep van haar tegenstander Lauren Price (25) de titel afpakt van Nouchka Fontijn.