Het bloederige blote vuist boksen: Moet het verboden worden? – Vechtsport Info
Home / Nieuws / Boks Nieuws / Het bloederige blote vuist boksen: Moet het verboden worden?

Het bloederige blote vuist boksen: Moet het verboden worden?

Foto: PHIL LAMBERT / BKFC

Blote vuist boksen of Bare Knuckle boxing is een brute, bloederige sport zonder handschoenen of hoofdbescherming maakt stappen om een ​​mainstream tv-sensatie te worden.

Met het groeien van de populariteit van het blote vuist boksen vooral in Engeland en Amerika lijkt een weg ingeslagen naar acceptatie van het in de regel bloederige spektakel. Vechters lijden vaak ernstig gezichtletsel waaronder gebroken neus, uit de mond geslagen tanden en gruwelijke snijwonden. Toch trekt de sport vechter en fans aan.

ZIE OOK >> Nederlander Hubert Geven naar blote vuist boksfinale

In Nederland is het blote vuist boksen niet toegestaan en de Vechtsportautoriteit geeft aan de sport nooit te zullen sanctioneren, toch vechten er landgenoten in het buitenland in deze meest beruchte vorm van boksen, zoals Hubert Geven die binnenkort in de finale staat in Londen.

Zonder bokshandschoenen

De eerste geregistreerde blote vuist bokswedstrijd vond plaats in 1681 in Engeland, waarbij James Figg 110 jaar later de eerste kampioen werd. Boksen met blote vuist hield aan tot 1867 toen de regels van Marquess of Queensberry werden geïntroduceerd. De nieuwe voorschriften drongen aan op handschoenen, maar om de handen te beschermen, niet het gezicht.

In het Verenigd Koninkrijk werd het boksen zonder licentie nieuw leven ingeblazen in de jaren 1970. Beruchte personages uit de onderwereld zoals Lenny McClean en Roy Shaw vochten met blote knokkels omdat ze vanwege hun criminele verleden niet meer professioneel konden boksen.

Wel of niet legaal?

Maar het heeft geen officiële regulator en wordt niet gesanctioneerd door de British Boxing Board of Control (BBBC). Dit betekent dat organisaties zonder licenties mogen werken tenzij de overheid tussenbeide komt. In Amerika ligt dit anders en wordt per staat wel of geen licentie uitgegeven.

Blootgestelde knokkels zijn niet toegestaan ​​in Engeland, wat betekent dat vechters verband om de knokkels wikkelen, maar het nog steeds promoten als boksen met blote knokkels. In Amerika vecht men wel geheel met blote vuist. Toch lijkt de sport zichzelf te reguleren en zijn er tot nu toe geen dodelijke ongelukken geweest.

Dan maar op tv

De regels zijn vergelijkbaar met boksen in termen van bijten, lage slagen, konijnenponsen, ellebogen zijn allemaal verboden. Promotor David Feldman van het Amerikaanse BKFC benadrukt het voortdurende werk om aan Amerikaanse staten te bewijzen dat de sport niet alleen veilig is, maar dat het ook kan leiden tot een toename van acceptatie waardoor de sport mainstream wordt.

“We zijn momenteel aan het onderhandelen met een aantal verschillende tv-platforms en we voorspellen dat we in de komende drie maanden een deal hebben en dat we fans gratis kunnen laten kijken.” Als het Feldman lukt om op tv te komen zal de acceptatie flink toe kunnen nemen en de weg naar legaliteit vergroten.

Gaan we het verbieden?

Wel gaan er stemmen op om blote vuist boksen te verbieden, vooral in Europa en Nederland lijkt men vanuit overheden en instanties niet zo happig op de extreme vorm van boksen. Toch zijn er ook grote groepen voorstanders die vinden dat het een volgend niveau van vechten is.

Het trekt bekende namen aan en een groot aantal veteranen vecht al bij de diverse organisaties, zoals ex UFC Artem Lobov en bokser Pauli Malignaggi die elkaar al eens troffen in de bare knuckle ring. Wat is uw mening moet het blote vuist boksen een kans krijgen of totaal verboden worden?

Bekijk ook

AANSTELLER: Blondje twijfelt over dichtgeslagen oog Saunders

Billy Joe Saunders leed een vernietigende nederlaag afgelopen nacht tegen de Mexicaanse bokskoning Canelo Alvarez

UFC gemist? Kijk hier de gevechten terug van afgelopen nacht

Kijk hier de UFC gevechten van afgelopen nacht terug

Ellende: Pech achtervolgt UFC-event van aankomende nacht

UFC Vegas 26 gaat door met een negen-wedstrijden-kaart.

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page