Doden in de ring: Kritiek op boksbonden neemt toe - Vechtsport Info
Home / Nieuws / Boks Nieuws / Doden in de ring: Kritiek op boksbonden neemt toe

Doden in de ring: Kritiek op boksbonden neemt toe

Doden in de ring: Kritiek op boksbonden neemt toe
Overleden Dadashev tijdens de fatale bokswedstrijd

In juli werd de bokssport overschaduwd door twee doden.

Profbokser Artem Harutyunyan, die in juni in de ring stond tegen de inmiddels op 25 juli 2019 overleden Hugo Santillan, heeft een duidelijke mening en hij staat niet alleen. Hij krijgt bijval vanuit meerdere collega boksers maar ook organisaties zoals de Federatie van Duitse Professionele Boksers (BDB).

Harutyunyan neemt na de dood van boksers Santillan uit Argentinië en Maxim Dadaschew uit Rusland, de scheidsrechters, jury en wereld boksbonden onder vuur. “Het is een enorm probleem dat scheidsrechters en ringartsen het vechten te lang laten door gaan”, zei de Duitse bokser tegen de “Hamburger Abendblatt”.

Beschermend advies totaal genegeerd

Harutyunyan roept op tot meer verantwoordelijkheid van de wereld boksbonden. “Het is ongelooflijk dat ze boksers de ring in laten gaan zonder eerst een hersenonderzoek te hebben gedaan, iets dat moet worden gedaan vóór elk titelgevecht.”

ZIE OOK >> Bokser sterft in de ring

Artem Harutyunyan had zelf op 15 juni in Hamburg gebokst tegen Santillan en deze verslagen. De Argentijn kreeg een flink aantal stoten tegen het hoofd te verduren. Daarna had de Federatie van Duitse Professionele Boksers (BDB) een beschermende maatregel opgelegd aan de Zuid-Amerikaan. Dit werd genegeerd. Slechts vijf weken later bokste hij tegen de Uruguayaanse Eduardo Javier Abreu en stierf. Slechts een paar dagen eerder was bokser Maxim Kazachstan overleden na een bokswedstrijd.

Niet schuldig

“Als het team van Santillian onze instructies had opgevolgd, zou hij nog steeds leven”, zei BDB-president Thomas Puetz. Harutyunyan voelt zich niet schuldig aan de dood van Santillan, zei de in Armenië geboren Armeniër die in Hamburg woont, “hoewel ik weet dat mijn stoten schade hebben aangericht, maar als iedereen zich aan de regels houdt bij het boksen, hoeft er niemand te sterven.”

Bekijk ook

Nederlandse boksers boeken succes op EK in Armenië

Beide boksers wisten met succes hun tegenstanders te verslaan

UFC-vechter blijkt superheld! Redt man van de dood

De UFC-vechter lijkt zo langzamerhand de status van Superheld te krijgen.

Samurai zwaard trucje gaat fout! ‘Mijn vingers’ (video)

Dronken proberen een trucje uit te halen is niet aan te raden

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page