Chessboxing: Schaken en elkaar 'knock-out' slaan (video) Nieuws
Nieuws

Chessboxing: Schaken en elkaar 'knock-out' slaan (video)

Chessboxing: Schaken en elkaar 'knock-out' slaan (video)

Schaakboksen of chessboxing bestaat al sinds 2003 en is een door de Nederlandse kunstenaar Iepe Rubingh geïntroduceerde sport.

Afgelopen weekend vond in Frankrijk de eerste chessboxing wedstrijd in het land plaats, met de introductie van de sport aldaar wordt op een opleving gehoopt. Chessboxing is op de strips van Enki Bilal geïnspireerd.

Rubingh organiseerde destijds in Berlijn (2003) de eerste schaakbokswedstrijd. In die eerste wedstrijd deed Rubingh zelf mee onder zijn schaakboks-alias Iepe the Joker. Hij bokste tegen The Lawyer, een alias van advocaat Jean-Louis Veenstra uit Amsterdam. Olympisch bokser Arnold Vanderlyde trainde Rubingh voor de wedstrijden.

Schaken of een pak slaag

Een chessboxing wedstrijd bestaat uit zes rondes waarin geschaakt wordt en afgewisseld wordt met vijf rondes boksen. Er wordt gestart met de schaakronde en een ronde duurt 3 minuten. Tussen elke ronde is een minuut pauze, bedoeld voor het aan- en uittrekken van de bokshandschoenen en koptelefoon.

Om te winnen moet er of schaakmat zijn of via een knock-out in de boksrondes. Ook een jury-besluit of de overschrijding van de bedenktijd kan leiden tot winst of verlies. Zet een speler geen schaakstuk dan volgt een waarschuwing, wat kan resulteren in diskwalificatie bij meerdere waarschuwingen.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws