Home / Nieuws / Boks Nieuws / Bokskampioen krijgt wereldtitel terug na beroep in doping zaak

Bokskampioen krijgt wereldtitel terug na beroep in doping zaak

Dankzij een maas in de wet kan Manuel Charr zijn titel van de World Boxing Association (WBA) behouden, ook gaan nu de plannen voor een gevecht tegen Fres Oquendo door als onderdeel van een vierman toernooi.

De 34-jarige zwaargewicht was succesvol in een beroep, welke was ingediend om de oorspronkelijke beslissing van de WB,A om hem te ontdoen van de “normale” zwaargewicht titel terug te draaien. Het nieuws werd vandaag openbaar gemaakt.

Charr werd afgelopen november als kampioen verwijderd, twee maanden nadat hij positief getest was voor twee afzonderlijke verboden stoffen door middel van het VADA-testprotocol voorafgaand aan een geplande wedstrijd op 29 september met Oquendo.

Aangetekend protest

De testresultaten waren aanleiding om de wedstrijd te annuleren, maar ook Charr’s “B” steekproef na de “A” test. Het in Duitsland wonende Syrische zwaargewicht ging echter in beroep.

Noch VADA, noch de WBA hebben de WADA-protocollen of -regels juist gehanteerd, met uitzondering van de lijst met verboden stoffen. ” Charr’s beroep tegen de WBA-uitspraak werd ingediend onder deze gronden, samen met het bewijs van een schoon testresultaat uitgevoerd door VADA op 29 september, de dag van het geplande gevecht.

Duidelijkheid

Gezien het verloop van het testen tussen de “A” en “B” monsters van de originele test, had de WBA geen andere keus dan te beslissen om hem te herintroduceren als de “rechtmatige” kampioen. De officiële uitspraak werd definitief gemaakt op 18 december, waarbij het sanctieorgaan alle betrokken partijen op de hoogte bracht.

LEES OOK: Rematch Tyson Fury en Deontay Wilder verwacht

Een bijkomende voorwaarde voor het eerherstel van Charr is dat hij verplicht is om zich te conformeren aan testen, zoals uitgevoerd door VADA. Een positief resultaat zal ertoe leiden dat hij volledig wordt gestript en verwijderd van de ranglijst.

Bekijk ook

Anthony Joshua herwint wereldtitels op Andy Ruiz Jr

Het is Andy Ruiz niet gelukt om Anthony Joshua uit te schakelen in wat het boksgevecht van de eeuw werd genoemd.

BOKSEN: Zal Andy Ruiz nogmaals Anthony Joshua verslaan?

De boksfans zitten zaterdagavond op het puntje van hun stoelen

Andy Ruiz vs Anthony Joshua 2: Doorspekt met ‘foute boksers’

De risico's lijkt men voor lief te nemen