Het belang van sparren tijdens de training, een vervolg! - Vechtsport Info
Home / Nieuws / Het belang van sparren tijdens de training, een vervolg!

Het belang van sparren tijdens de training, een vervolg!

Het belang van sparren tijdens de training, het maakt de tongen los!

Eerder deze week publiceren wij het artikel “Leren incasseren, sparren doe je niet voor de lol”, en leek het ons goed daar een vervolg aan te geven. Het artikel heeft schijnbaar nogal wat los gemaakt. Vooral op onze facebookpagina werd het een onderwerp van discussie. Er werd verhit gereageerd door verschillende mensen, de een vond het helemaal niet belangrijk, maar vond het hebben van een goede reflex en verdediging key. Daar waar een ander juist het belang verdedigde van het incasseren tijdens een sparring sessie.

Het belang van sparren tijdens de training, het maakt de tongen los!

Niet incasseren maar anticiperen?

Het artikel werd door verschillende mensen uit de vechtsport wereld gedeeld, waaronder door top vechter, trainer en sportschoolhouder Roger Alken. Zijn sportschool in het Limburgse staat bekend om zijn harde en goede vechters die niet bepaald naar de sportschool komen om er een kop thee te drinken, maar juist te leren omgaan met hoe het voelt als je geraakt wordt. Er wordt gedegen onderwezen hoe men moet incasseren, en pareren en bovenal dit verantwoord te doen.

“Zonder sparren doe je in mijn ogen niet aan vechtsport, het steeds trainen van voorgeprogrameerde technieken met partner (ipon kumite) en vormen (kata ‘s) is goed en hoort bij de traditionele martial arts maar alleen maar dat trainen en het vrije gevecht weg laten of bijna niet trainen is een zeer slechte zaak! Op mijn sportschool leren kinderen vanaf 5 jaar al spelenderwijs sparren, belangrijk tijdens de martial arts opleiding is het aanleren van reflexen, reageren op aanvallen van de tegenstander zonder dat je weet waar hij of zij mee komt. Sportscholen die nooit of vrijwel nooit sparren zijn in mijn ogen niet met vechtsport bezig maar alleen met vormpjes en qua zelfverdediging heb je hier dan ook totaal niets aan, goed leren sparren is een goede basis voor goede zelfverdediging. Osu”. (Roger Alken).

Echter werd er gereageerd door iemand die een andere mening was toegedaan en schreef

“Niet het incasseren is belangrijk, maar het anticiperen, reflex en reactie, wanneer dat goed zit, is het incasseren iets minder belangrijk. Het verminderen van raakkansen, maakt minder kans op beschadigingen”.

Dit maakte de tongen los……

Pannenkoeken die er geen moer van begrijpen

Er kwamen diverse reacties van verschillende hoeken op deze opmerking, zelfs vanuit bekende hoek zoals die van Clyde van Dams, zelf een begenadigd top vechter in de zwaargewicht klasse. Die reageert op Roger Alken.

“Nu snap ik waarom je ook goede knokkers hebt, vele van die pannekoeken begrijpen er geen MOER van maar ik dank je dat je nu ook deelt! Je bent net als ik een voorvechter van kwaliteitsbehoud. Respect! Osu”.

Vechtsport is geen mode trend

Ook wij van Vechtsport online zijn het eens met Roger en  Clyde, sparren en vooral leren incasseren hoort er bij. Sterker nog op diverse sportscholen wordt er helaas met de steeds meer populairder wordende vechtsporten, gewoon vaak vergeten echt te sparren met incasseren als toegevoegde waarde. Vechtsporten zijn geen mode trend, sterker nog je traint je lichaam tot een wapen, dan moet je juist weten wat toegepast geweld kan veroorzaken. en door het leren incasseren. Het is eigelijk hetzelfde als een automonteur leren sleutelen met een wortel in plaats van het juiste gereedschap. Dat werkt niet namelijk…… OSU!

 

 

Bekijk ook

Sexy Valerie ‘klaar’ met MMA-vechten! Stapt over naar show worstelen

Valerie Loureda tekent een dik contract bij WWE en zegt klaar te zijn met MMA-vechten. De mooi en vooral door velen gezien als sexy vechter maakte gisteren emotioneel haar besluit bekend.

Engste man niet bang voor sterkste man: 'Slacht hem af' (video)

Engste man niet bang voor sterkste man: ‘Slacht hem af’ (video)

Martyn Ford verklaart vertraging bij het overeenkomen van de bokswedstrijd tegen "softy" Thor Bjornsson.

Dana White UFC-president zegt dat Jon Jones "klaar is om te gaan" en bij zijn terugkeer zal vechten tegen Francis Ngannou of Stipe Miocic. De voormalige lichtgewicht kampioen is overgegaan naar zwaargewicht en daar wacht een stevige uitdaging.

UFC-legende Jon Jones maakt comeback: ‘Klaar om te gaan’

Dana White UFC-president zegt dat Jon Jones "klaar is om te gaan" en bij zijn terugkeer zal vechten tegen Francis Ngannou of Stipe Miocic.

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page