Aandoeningen zoals artritis en artrose veel voorkomend bij vechtsporters - Vechtsport Info
Home / Nieuws / Aandoeningen zoals artritis en artrose veel voorkomend bij vechtsporters

Aandoeningen zoals artritis en artrose veel voorkomend bij vechtsporters

Aandoeningen aan de gewrichten ten gevolgen van jarenlang beoefenen van vechtsporten wordt vaak onderschat, echter blijkt dat veel vechtsporters er op latere leeftijd flink last van kunnen krijgen. Gewrichtspijn wordt vaak veroorzaakt door een ontsteking in een gewricht (artritis, ontsteking die het kraakbeen aantast). Ook is een veel voorkomende aandoening zoals artrose een gevaar wat op de loer ligt, bij artrose wordt het kraakbeen afgebroken, met als gevolg een beschadigd gewricht wat een (erg) pijnlijk gevoel veroorzaakt.

Aandoeningen zoals artritis en artrose veel voorkomend bij vechtsporters

Verantwoord bewegen bij gewrichtspijnen

In tegenstelling van wat mensen vaak denken is stilzitten funest bij gewricht aandoeningen, rust is niet de sleutel maar verantwoord bewegen is juist goed. Dit bewegen veroorzaakt dat spieren sterker worden, en dat werkt ontlasten voor de aangedane gewrichten. Bovendien helpt bewegen stijfheid te verminderen, af te vallen en een betere conditie op te bouwen, wat ook weer de gewrichten ontziet.

Welke sport wel en niet

Er zijn verschillende sporten waarbij je je spieren traint zonder je gewrichten al te zwaar te belasten., deze sporten zijn bij uitstek geschikt om de pijn die wordt veroorzaakt door gewricht pijn te verminderen. Sporten zoals zwemmen, duiken, dansen, aquarobics, wandelen, nordic walking en golfen zijn geschikt als men artrose heeft. Vechtsporten zoals judo, karate, jiu jitsu, kempo en kendo en kickboksen worden afgeraden omdat deze juist de gewrichten belasten.

Slaan en trappen

Het jarenlang slaan en trappen op bijvoorbeeld een bokszak blijkt een van de oorzaken te zijn, de gewrichten dienen als dempers tijdens de oefeningen. Ook het kraakbeen kan aangetast worden. “Bij alle aanbevolen activiteiten geldt: luister naar je lichaam! Spierpijn na bewegen is goed, gewrichtspijn na een inspanning niet. Je herkent gewrichtspijn eenvoudig door het stekende karakter ervan. Spierpijn geeft juist een verzuurd gevoel. Doseren is belangrijk.” Bron gezondheidsnet.

Bekijk ook

Idioot gooit handgranaat na klappen van bokser (video)

Wat een idioot gedrag

Rico Verhoeven: ‘Jake Paul heeft ballen en is verfrissend’ (video)

Rico Verhoeven, Glory kickbokskampioen is fan van Jake Paul.

‘Natte scheet!’ McGregor gaat los op UFC-veteraan

Conor McGregor gaat weer eens los

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page