Ju Jitsu - Vechtsport Info
Home / Ju Jitsu

Ju Jitsu

Ju Jitsu VechtsportJu Jitsu is gevormd uit twee ideogrammen ju de verschillende betekenissen waarvan soepelheid, flexibiliteit, soepelheid, zachtheid en Jitsu

Ju Jitsu is gevormd uit twee ideogrammen ju de verschillende betekenissen waarvan soepelheid, flexibiliteit, soepelheid, zachtheid en Jitsu betekenen techniek of art. Dus Ju Jitsu betekent dat de kunst van soepelheid of flexibiliteit. Aangezien de meeste Ju Jitsuka (een student van Ju Jitsu) weet dat er niets “zacht” over de krijgskunst. Wat Ju is het overbrengen is dat Ju Jitsu maakt geen gebruik van kracht tegen kracht, gebruikt het de tegenstanders kracht en de kracht van de aanval als wapen tegen hem, waardoor een sterkere of grotere aanvaller te worden onderworpen. Ju Jitsu is een van de meest complete martial arts die er is. Het bevat ongewapende aanvallen, gezamenlijke sloten, smoorspoelen en gooit.

Sengoku periode

Jujutsu begon voor het eerst in de Sengoku periode van de Muromachi periode waarin diverse Japanse vechtsporten werden gecombineerd die op het slagveld werden gebruikt voor nauwe gevechten in situaties waar wapens ondoeltreffend waren. In tegenstelling tot de buurlanden van China en Okinawa, waarvan de vechtsporten rond de opvallende technieken waren gericht, concentreerden Japanse hand-tegen-bestrijdingsvormen zich sterk op het gooien, immobiliseren, gezamenlijke sloten en verstikking, omdat opvallende technieken ondoeltreffend waren tegen iemand die pantser op het slagveld had . De oorspronkelijke vormen van jujutsu, zoals Takenouchi-ryū, hebben ook uitgebreid geleerd en geprobeerd om lange wapens, zoals zwaarden of speren, tegen te gaan via een dolk of ander klein wapen.

Chinese sociale filosofie

In de vroege 17e eeuw tijdens de Edo-periode zou jujutsu blijven ontwikkelen door de strikte wetten die werden opgelegd door de Tokugawa shogunate om de oorlog te verminderen, zoals beïnvloed door de Chinese sociale filosofie van Neo-Confucianisme, die werd verkregen tijdens de invallingen van Hideyoshi in Korea en Verspreid over Japan via geleerden zoals Fujiwara Seika. Tijdens deze nieuwe ideologie werden wapens en pantser ongebruikte decoratieve producten, zodat hand-to-hand gevecht bloeide als een vorm van zelfverdediging en nieuwe technieken werden gecreëerd om zich aan te passen aan de veranderende situatie van ongewapende tegenstanders. Dit omvatte de ontwikkeling van verschillende opvallende technieken in jujutsu, die uitgebreid bleek op de beperkte opvallendheid die eerder in jujutsu was gevonden, die vitale gebieden boven de schouders, zoals de ogen, de keel en de achterkant van de nek gericht hadden. In de 18e eeuw werd het aantal opvallende technieken echter sterk verminderd, omdat ze minder effectief werden beschouwd en teveel energie uitoefenen; In plaats van op Jujutsu te raken, werd het voornamelijk gebruikt als een manier om de tegenstander af te leiden of hem onbalans te geven in de richting van een gezamenlijke sluis, wring of gooien.

In dezelfde periode zullen de talrijke jujutsu scholen elkaar uitdagen voor duels die een populaire tijdverdrijf werden geworden voor strijders onder een vreedzame verenigde regering. Uit deze uitdagingen werd randori ontwikkeld om te oefenen zonder risico om de wet te breken en de verschillende stijlen van elke school evolueerden van Elkaar bestrijden zonder intentie om te doden.

Grappling-gerelateerde disciplines en technieken

De term jūjutsu werd niet tot de 17e eeuw gecreëerd, na welke tijd het werd een dekenterm voor een breed scala aan grappling-gerelateerde disciplines en technieken. Vóór die tijd hadden deze vaardigheden namen zoals “short sword grappling” (小 具足 腰 之 廻 kogusoku koshi no mawari?), “Grappling” (組 討 of 組 打 kumiuchi?), “Body art” (体 術 taijutsu ?), “Zachtheid” (柔 of 和 yawara?), “Kunst van harmonie” (和 術 wajutsu, yawarajutsu?), “Vangen hand” (捕手 torite?), En zelfs de “manier van zachtheid” (柔道 jūdō? ) (Al in 1724, bijna twee eeuwen voor Kanō Jigorō de moderne kunst van Kodokan Judo opgericht).

Japanse oude stijl jujuts

Vandaag worden de systemen van ongewapende gevechten die tijdens de Muromachi-periode (1333-1573) ontwikkeld en beoefend werden, collectief aangeduid als Japanse oude stijl jujutsu (日本 古 流 柔 術 Nihon koryū jūjutsu?). In deze periode in de geschiedenis waren de systemen die beoefend werden niet systemen van ongewapende gevechten, maar betekent het voor een ongewapende of licht gewapende strijder om een ​​zwaar gewapende en gepantserde vijand op het slagveld te vechten. In een gevecht was het vaak onmogelijk om een ​​samoerai te gebruiken om zijn lange zwaard of polearm te gebruiken, en zou daarom gedwongen moeten zijn op zijn korte zwaard, dolk of blote handen te vertrouwen. Bij het volledig gepantserde gebruik maakte het effectieve gebruik van dergelijke “kleine” wapens de inzet van grappling vaardigheden.

Bestrijdingsmethoden (zoals hierboven genoemd) omvatten opvallend (schoppen en ponsen), gooien (lichaamsgooien, gezamenlijke slotgooien, onbalansgooien), hindernissen (pinning, strangling, grappling, wrestling) en wapens. Defensieve tactieken omvatten het blokkeren, ontwijken, afbalanceren, vermengen en ontsnappen. Kleine wapens zoals het tantō (mes), ryofundo kusari (gewogen ketting), kabuto wari (helmbreker) en Kaku shi buki (geheime of vermomde wapens) werden bijna altijd opgenomen in Sengoku jujutsu.