Home / Iaido

Iaido

Iaido VechtsportEen van de Japanse traditionele Budo bezig met het tekenen van de mes en snijden in dezelfde beweging

Een van de Japanse traditionele Budo bezig met het tekenen van de mes en snijden in dezelfde beweging. (Budo betekent martial arts of militaire kunsten in Japan). Een typische vorm bestaat uit de loting en gesneden, een afwerking knippen, het schoonmaken van het mes en terug te zenden naar de schede, dit alles zonder weg te kijken van de denkbeeldige tegenstander. De meeste praktijk solo, eventueel met shin-ken (een echt mes). In tegenstelling Kendo, Iaido wordt uitgevoerd zonder afdekkingen dan ook. Studenten moeten ernaar streven om de macht, precisie en perfectie te bereiken in hun vorm. Onderweg leren ze evenwicht, gratie, en de controle van zowel het lichaam en de geest.

Tsune ni ite, kyu ni Awasu

Iaido behandeld meer met de dagelijkse situatie in plaats van die op het slagveld. De term “Iai” is overgenomen uit de Japanse zin: “Tsune ni ite, kyu ni Awasu”. De betekenis hiervan is, wat we kunnen doen of waar we ook zijn, moeten we altijd worden bereid uit elke uiteindelijk. De technieken zelf bemoeit zich met veel situaties zoals een plotselinge aanval door verschillende tegenstanders, een verrassingsaanval, terwijl buigen voor iemand, een vijand op de loer achter een schuifdeur of een aanslag in een verduisterde kamer. De permutaties (vermoedens) waren legio.

De term ‘iaido’ verschijnt in 1932 en bestaat uit de kanji karakters 居 (i), 合 (ai) en 道 (dō). De oorsprong van de eerste twee karakters, iai (居 合?), Is van mening dat het komt uit Tsune ni ite, kyū ni awasu (常 に 居 て, 急 に 合 わ す?), Dat grofweg kan worden vertaald als “constant (voorbereid) , Match / ontmoet (de oppositie) meteen “. Dus de primaire nadruk in ‘iai’ is op de psychologische staat van aanwezigheid (居). De secundaire nadruk is op het tekenen van het zwaard en zo snel mogelijk op de plotselinge aanval te reageren (合).

Het laatste teken, 道, wordt meestal in het Engels vertaald als de weg. De term ‘iaido’ vertaalt ongeveer engels als ‘de manier van mentale aanwezigheid en onmiddellijke reactie’, en werd gepopulariseerd door Nakayama Hakudo.

De term kwam voort uit de algemene trend om het achtervoegsel -jutsu (術?) (“De kunst van”) te vervangen door -dō (道?) In de Japanse vechtsporten om de filosofische of spirituele aspecten van de praktijk te benadrukken.

Doel van iaido

Iaido omvat honderden stijlen swordsmanship, die allemaal abonneren op non-combative doelen en doeleinden. Iaido is een intrinsieke vorm van Japanse moderne budo. Iaido is een weerspiegeling van de moraal van de klassieke strijder en het bouwen van een geestelijk harmonieus persoon met een hoog intellect, gevoeligheid en vaste wil. Iaido is voor het grootste deel solo uitgevoerd als een kwestie van kata, waarbij gewijzigde strategieën worden uitgevoerd tegen enkele of verschillende fantasievolle rivalen. Elke kata begint en eindigt met het zwaard bekleed. Ondanks de zwaardmethode verplicht het creatieve vermogen en fixatie om de neiging van een echte strijd te houden en de kata nieuw te houden.

Iaidoka wordt regelmatig voorgeschreven om kendo te oefenen om die strijdende gevoel te beschermen; Het is normaal dat hoge positionering kendoka hoogwaardig in iaido houdt en andersom. Om de kata op een goede manier uit te voeren, leert iaidoka ook vervoer en ontwikkeling, houd en schommel . Soms zal iaidoka medeplichtige kata oefenen als kendo of kenjutsu kata. Anders dan kendo, wordt iaido nooit op een gratis concurrerende manier geëngineerd.

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page