Hapkido - Vechtsport Info
Home / Hapkido

Hapkido

Hapkido VechtsportHapkido Vechtsport brute kracht wordt vermeden  Hapkido is een discipline van coördinatie, een manier om de versterking van het lichaam en geest

Hapkido is een discipline van coördinatie, een manier om de versterking van het lichaam en geest, van het fuseren van de individuen lichamelijke en geestelijke vermogens, zodat hij of zij naar voren komt als een volledig geïntegreerde menselijk wezen. Het woord in feite betekent; Method of Way (DO) voor de coördinatie Harmony (HAP) van mentale energie of de geest (KI). Men moet altijd proberen om geweld te vermijden, maar als iemand grijpt je, probeert om te slaan, of fysiek aanvalt u op enigerlei wijze, is het geëscaleerd voorbij woorden, en je bent vertrokken met de enige optie die te verdedigen.

Hapkido’s technieken

Hapkido is een Koreaanse vechtsport die is geschreven met dezelfde drie Chinese karakters als aikido. Hapkido’s technieken dragen echter weinig gelijkenis met aikido’s. Hoewel Choi Yong-sul is gecrediteerd met het oprichten van hapkido, is het waarschijnlijk nauwkeuriger te zeggen dat hapkido uit een gezamenlijke inspanning ontstond onder een kleine groep Koreaanse onderdanen (Ji Han-jae, Kim Moo-hong, Suh Bok-sub en Myung Jae- Nam) na de periode van het Japanse kolonialisme in Korea.

Hapkido-expert Ji Han-jae

Hapkido was oorspronkelijk gericht op drukpuntstakingen, gezamenlijke sloten en gooien, maar nu, dankzij de invloed van de hapkido-expert Ji Han-jae, omvat het ook zeer verfijnde schoppen en handstakingen. Er worden verschillende wapens geleerd, waaronder de riet (misschien beïnvloed door de Franse savaat), personeel en riem. Ontwikkeling van de ki van de beoefenaar (levenskracht) wordt ook onderstreept. Hapkido, die geen vormen heeft, wordt meestal beschouwd als een zelfverdedigingstijl in plaats van een krijgsport.

Brute kracht wordt vermeden

Hapkido maakt gebruik van zowel langeafstands- als close-range vechttechnieken, met behulp van springkicks en percussieve handstakingen op langere afstanden, en drukpunten slaan, gezamenlijke sloten en werpen op dichterbije vechtafstanden. Hapkido benadrukt circulaire beweging, omkering van kracht en controle van de tegenstander. Praktijken trachten voordeel te trekken over hun tegenstanders door middel van voetwerk en lichaamspositie om gebruik te maken van hefboomwerking, waarbij het gebruik van brute kracht tegen brute kracht wordt vermeden.