Home / Haidong Gumdo

Haidong Gumdo

Haidong Gumdo VechtsportKendo is dat Haidong Gumdo

Haidong Gumdo is een Koreaanse zwaard kunst die put uit slagveld tactiek en technieken om een curriculum voor de mentale, fysieke en spirituele ontwikkeling te bouwen. Studenten leren vormen, stap boren, zittende en bewegende meditatie, sparren evenals bamboe en stro snijden. In tegenstelling tot de Kendo en de Koreaanse equivalent, Kumdo, de focus in Haidong Gumdo niet duel, maar aan de tactiek van outdoor, veldslagen. Krachtig, complex en mooi, Haidong Gumdo is een prachtige stijl die in uw hele leven kan worden voortgezet.

Koreaanse zwaard centraal

Hae Dong Gumdo, ook wel geschreven als Hai Dong Gumdo, is de naam die vanaf ongeveer 1982 gebruikt wordt voor een Koreaanse vechtkunst waarbij het gebruik van het Koreaanse zwaard centraal staat. De naam Hae Dong Gumdo is naar men beweert, afkomstig van Haedong Seongguk Balhae (海東盛國渤海), een naam van het koninkrijk Balhae. De zwaardkunst is een creatie van Jung Ho Kim and Han Il Na als afgeleide van het Shimgumdo dat zij van Chang Sik Kim hadden geleerd. Door conflicten werden de twee oprichters elkaars rivalen en hebben zij in een rechtszaak in Korea een officiële verklaring afgelegd voor de oorsprong van de zwaardkunst in kwestie. Hierin staat dat Haidonggumdo een nieuw ontworpen gevechtskunst is, dat de naam Haidonggumdo is bedacht door Tae Min Choi, een leerling van Jung Ho Kim, dat de oprichters zijn begonnen met een Shimgumdo school en later de naam hebben veranderd en dat Haidonggumdo een samenvoeging is van Shimgumdo en Gichun.

Haidong Gumdo betekent veel dingen voor veel mensen. Op het eerste gezicht is het een martial systeem dat bewaart en bevordert de Koreaanse aanpak van zwaard technieken. De dynamische bewegingen en zichtbare kracht van de vormen vast te leggen in het oog en de verbeelding. Sierlijke, vloeiende beweging benutten dodelijke macht is een manier om Haidong Gumdo beschrijven.

Verschil tussen Kendo en Haidong Gumdo

Volgens de Canadese Haidong Gumdo Association, “Het grootste verschil van Kendo is dat Haidong Gumdo niet-sparring is. In tegenstelling tot Kendo, die zich richt op sparring die puntsysteem gebruikt, worden de meeste Haidong Gumdo-oefeningen uitgevoerd in afwezigheid van tegenstanders. Gumdo richt zich voornamelijk op het beoefenen van zwaardpatronen (Gumbup) met houten zwaard of echte zwaarden (Jingum). Er zijn ook doelknipsels, zoals bamboepolen of jipdan (stapels stro) snijpraktijken die echt zwaard gebruiken. Sparring in Haidong Gumdo, bamboe of houten zwaarden worden gebruikt, maar er worden geen armouren gedragen door de beoefenaars. Haidong Gumdo benadrukt de cultuur van het lichaam en de geest door middel van zwaardtraining in plaats van het competitief aspect van de vechtsport.

 

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page