Home / Gatka

Gatka

Gatka VechtsportGatka is de krijgskunst van de Sikhs, en is verbonden met de religie sikhisme.

Gatka is de krijgskunst van de Sikhs, en is verbonden met de religie sikhisme. Het is een-wapens op basis van krijgskunst, die werd verleend aan de Sikhs in de tijd van Guru Hargobind Ji (de zesde Guru van de Sikhs) door de Rajputs (hindoe-strijders in het noorden van India) in de 16e eeuw, in dankbaarheid voor hun vrijlating uit gevangenschap door de jonge Sikh leger van die tijd. De Sikhs op dat moment tegen het Mogol-rijk, die heftig zowel Sikhs en hindoes onderdrukten in naam van de islam.

Gatka is een oude krijgskunst

Gatka is een oude krijgskunst die al jarenlang gevecht getest is en al duizenden jaren in Noord-India heeft bestaan. Het wordt beschouwd als een spirituele en lichamelijke oefening. Beide deze aspecten van de persoon worden tijdens de leerfase in deze oude kunst op een hoog niveau ontwikkeld. Hoewel het het zwaard als primaire wapen gebruikt, zijn er veel andere wapens beschikbaar voor de Gatka-master. Vandaag bestaat deze kunst uitsluitend onder de Sikhs die door de generaties de flamboyante technieken hebben doorgegeven, aangezien hun zesde Guru, Guru Hargobind de twee zwaarden van Miri (tijdelijke, wereldse) en Piri (geestelijk, transcendentaal) droeg.

Sikhs vechtsport

De Sikhs zijn verantwoordelijk voor de heropleving van deze vroege kunst die ervoor zorgt dat het overleving ondanks de massale vervolging van de inheemse bevolking in India door buitenlandse indringers zoals de Mughals en anderen voor vele honderden jaren. Gatka is een compleet krijgssysteem dat geestelijke, mentale en fysieke vaardigheden in gelijke porties gebruikt om een ​​persoon die volledig bevoegd is om zichzelf en anderen te verdedigen, te helpen. Het is een systeem dat alleen in defensie kan worden gebruikt als volgt: “Als alle andere middelen zijn mislukt, is het goed om het zwaard in je hand te nemen”.

Alerte geest

Naast het geven van de defensieve vaardigheden van de student, helpt het ook het individu met andere aspecten van hun leven: maakt de geest alert en responsief, houdt het lichaam in een bijna perfecte conditie en maakt de ziel onverschrokken, medeleven en rustig. De betrokken technieken zijn extreem effectief voor verdediging en aanval, evenals visueel spectaculair. De Sikhs beheersen Gatka en perfectioneerde het gebruik ervan in de strijd. Veel gevechten werden gewonnen door de Sikhs, ondanks dat ze bijna altijd veel minder dan de tegenovergestelde krachten nummerden.

De spirituele praktijken van de Sikhs

De technieken binnen Gatka werden gecombineerd met de spirituele praktijken van de Sikhs om een ​​perfecte vechtsysteem te creëren. Opponerende krachten hebben gedocumenteerd hoe geweldig deze Sikhs in de strijd waren! De kunst van Gatka omvat een reeks integrale gevechtsopleidingssystemen die verschillende gewapende duels bevatten – ongewapend en het gebruik van wapens van verdediging en overtreding. Het streeft naar de coördinatie van geest en lichaam door middel van de meditatie van spirituele verzen van Gurbani, een holistisch systeem waarbij het karakter en de morele houding van een student gevormd wordt.

Tags

Auteurs

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page