'Wie weet straks nog wie Rico en Badr waren' (Column) - Vechtsport Info
Home / Columns / ‘Wie weet straks nog wie Rico en Badr waren’ (Column)

‘Wie weet straks nog wie Rico en Badr waren’ (Column)

'Wie weet straks nog wie Rico en Badr waren'

Kickboksen lijkt een uitstervende sport. Althans als wij signalen moeten geloven. Maar zal de in ons land zo populaire sport zomaar in het niets verdwijnen.

Steeds meer prominente kickboksers lijken vraagtekens te zetten bij de toekomst van de sport. Gisteren uitte K-1 legende Remy Bonjasky zijn zorgen om het voortbestaan van het kickboksen. Maar waar komt deze plotselinge teloorgang vandaan?

Met het failliet gaan van de grootste kickboks organisatie ter wereld GLORY Kickboxing, lijkt de mineur stemming ingezet. Alhoewel de organisatie een doorstart maakte, en in december zelfs met een groots event komt lijkt het einde van de sport volgens velen nabij.

Spelen we paniek voetbal

Maar is er echt reden tot paniek, verdwijnt de sport zoals wij die kennen, of gaat het in een andere vorm verder. Na een eerder bericht op onze website regende het emails van bezorgde kickboks fanaten maar ook vechters. ,,Gaat het kickboksen echt verdwijnen? Is het niet te redden? ” Slechts een van de vragen die op onze redactie afkwamen.

Er is geen klinklaar antwoord voor. Alles lijkt af te hangen, net als zoveel andere zaken van hoe de coronapandemie zich verder zal ontwikkelen. Geen fans in volle stadions betekent geen inkomsten. Waardoor vechters niet betaald kunnen worden. Geen tickets die langs de kassa’s gaan en sponsoren die de spreekwoordelijk keutel intrekken.

Worden wij ingehaald door MMA

Een veel gehoorde klacht is dat het MMA of Mixed Martial Arts alle aandacht weghaalt bij het kickboksen. En eerlijk gezegd doet het de sport ook niet echt goed dat steeds meer bekende kickboksers flirten met het MMA. Maar wat moeten deze anders, als er geen droog brood meer te verdienen is.

Een feit is dat MMA-vechters in de regel royaler betaald worden dan kickboksers. ,,Ik ga wel MMA doen. Want het kickboksen is over. Bovendien krijg ik daar wat ik hoor te verdienen”, aldus een wedstrijd kickbokser. Daar lijkt geen spelt tussen te krijgen.

Alleen nog recreatief

Ook sportschoolhouders maken zich zorgen. ,,Wat als de sport niet meer te zien is op prof gebied. Wie wil er dan nog naar de sportschool om te kickboksen. Ik zie het donker in”, zegt een sportschoolhouder. Het patroon lijkt op het karate wat eens zo populair was in ons land vooral door de Bruce Lee films. Het kickboksen kwam op en karate haalde nooit meer het niveau wat het eens had.

Het lijkt erop dat het kickboksen dezelfde weg in slaat. Is de sport nog te redden? Laten we hopen van wel. Anders is alles wat de kickbokslegendes van weleer, en nu hebben gedaan om de sport te promoten. En naar een hoger niveau te tillen voor niks geweest. Want wie weet straks anders nog wie Rico en Badr of de andere topkickboksers waren?

Bekijk ook

Bokswedstrijd Vyacheslav Datsik tegen Alexander Emelianenko

Bokswedstrijd tussen neonazi en veroordeelde verkrachter geboekt

Een Russische bokspromotor heeft een gevecht geboekt tussen de twee beruchte vechters.

UFC-vechter ontsnapt wederom aan de dood: ‘Bloedde bijna leeg’

Weer een bijna-doodervaring.

Beruchte T-34 slaat 2 dikzakken ‘KO’ in MMA-gevecht (video)

Daniyal Elbaev is gebouwd als een Russische Tank en daar heeft hij zijn bijnaam"T-34" aan te danken.

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page