Welke stad wordt de Vechtsporthoofdstad van Nederland? - Vechtsport Info
Home / Columns / Welke stad wordt de Vechtsporthoofdstad van Nederland?

Welke stad wordt de Vechtsporthoofdstad van Nederland?

We hebben Amsterdam als fietshoofdstad van Nederland (2017), Blaricum als autohoofdstad van Nederland (2014), Eindhoven de voetbalhoofdstad van Nederland (2018) en Den haag in 2022 de sporthoofdstad van Nederland. Maar wie wordt in 2019 de vechtsporthoofdstad van Nederland?

Verkiezingen

Allereerst moeten we vaststellen dat de vechtsporthoofdstad van Nederland nog nooit is gekozen. Wellicht omdat de naam vechtsport altijd in een verdomhoekje heeft gezeten door de vele dubieuze figuren die de vechtsport een slechte naam hebben geven, maar aangezien de vechtsport in Nederland in een positieve flow zit, lijkt de tijd te zijn gekomen om ook de titel ‘Vechtsporthoofdstad van Nederland’ in het leven te roepen.

Een vechtsport is een praktische toepassing van vechtkunst, dat in het Engels met de term martial arts wordt aangeduid. In tegenstelling tot vechtkunst, ligt bij vechtsport de nadruk op het competitieve aspect, vaak in georganiseerd verband. Het onderscheid tussen beide is niet altijd zuiver te maken. Voor de meeste vechtsporten geldt dat ze ook vaak als vechtkunst worden beschreven en vice versa. De meeste vechtsporten zijn niet enkel nuttig voor het verbeteren van lichamelijke conditie maar omvatten ook nuttige technieken die bij zelfverdediging gebruikt kunnen worden. (bron: Wikipedia)

Criteria

Maar wat zouden de criteria moeten zijn om in aanmerking te komen voor de titel vechtsporthoofdstad van Nederland? Zijn dat steden die door middel van subsidie de breedtesport (amateursport), dus ook vechtsport, op een bijzondere manier steunen of faciliteren? Het gaat er zeker niet om welke stad de meest bekende vechtsporters heeft voortgebracht, ook niet waar de meeste topsporters trainen of de meeste diversiteit is te vinden aan vechtsporten, maar in welke stad de vechtsport zelf, dus de sportscholen, verenigingen en stichtingen, er alles aan doet om de vechtsport te profileren als een toegankelijke en verantwoorde sport voor iedereen, daarbij onderlinge samenwerking niet schuwt en zelfs actief is op het sociaal-maatschappelijke vlak.

Wie wil deze handschoen oppakken?

Bijdrage door: Mike Tomale

Bekijk ook

Dikke middelvinger! UFC’er Woodley zet Jake Paul Tattoo

De tattoo is onderdeel van een weddenschap

Bruut ‘KO’ gemepte bokser geeft teken van leven! ‘Ik kom terug’

Er werd even gevreesd voor het welzijn van de bokser

Zwaar ‘KO!’ NL-Karateka MEPT rivaal bruut naar de mat (video)

Davy Brand maakte korte metten met zijn tegenstander Carlos Escribano

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page