Weet MMA zijn populariteit te behouden of zal het langzaam uitdoven? – Vechtsport Info
Home / Columns / Weet MMA zijn populariteit te behouden of zal het langzaam uitdoven?

Weet MMA zijn populariteit te behouden of zal het langzaam uitdoven?

Mixed Martial Arts vechtsport is nog nooit zo populair geweest als nu, maar zal dit zo blijven?

De UFC zit bovenop de MMA troon als een eenzame koning, er zijn natuurlijk meer MMA organisaties, zoals Bellator MMA en de Japanse Rizin Fighting Federation. Er zijn een aantal regionale organisaties die een bewonderenswaardige taak vervullen bij het samenstellen van lokale shows. “De UFC is een geldmachine”, vertelde voormalig eigenaar Lorenzo Fertitta ooit aan Forbes Magazine. Daar stopt de cashflow echter niet. Bellator, Rizin en Titan FC, om er maar een paar te noemen, lijken schijnbaar een flinke winst te maken in de huidige MMA wereld.

Dalende Pay Per View cijfers

Hoewel sommige van de gerapporteerde pay-per-view koopratio’s zijn gedaald ten opzichte van de afgelopen jaren, zou men kunnen beweren dat MMA nooit gezonder is geweest dan het nu is. Of de UFC nu nieuwe en opwindende sterren cultiveert zoals de in Nigeria geboren Israël Adesanya en een Francis Ngannou, of dat Bellator zijn best doet om te proberen de potentiële mega-sterren zoals Michael “Venom”  Page tot goden te verheffen, de MMA sport is echt een wereldwijd fenomeen geworden. Van een afstand lijkt het erop dat alles op het MMA vlak OK is. In veel opzichten is deze constatering waar. Echter lijkt het op andere vlakken minder hosanna te zijn.

Zal MMA zijn populariteit behouden of langzaam uitdoven?

Regels en bonden verdeeld

Waarom hebben we in vredesnaam geen uniforme regelset? Neem als voorbeeld Amerika waar alle 50 staten zonder enige afwijking hun eigen egels kennen, en dito bonden (lokale events)? Een echte uniforme regelset klinkt als een onrealistisch verzoek voor het de huidige MMA. Want in andere landen inclusief Nederland zijn er ook verschillen te herkennen. En in sommige landen zoals Frankrijk is MMA compleet verboden en vecht men op Pancrase regels. en doet men stiekem toch aan MMA.

Doping gebruikt maar toch de kooi in bij een andere organisatie?

Hoe zit het met het feit dat de legendarische Pride en UFC veteraan Mirko “Cro Cop” Filipovic klaar staat om het hoofd te bieden tegen Roy Nelson op Bellator 200? Het kan verwarrend zijn voor de gemiddelde fan wanneer een vechter die door USADA is geschorst, mag strijden bij de op één na grootste promotie ter wereld. Of neem het recente voorval met de doping affaire in Nederland rond Ismael Lazaar die op een GLORY event verboden middelen had gebruikt, om Rico Verhoeven het hoofd te bieden. Hij heeft een schorsing van 4 jaar gekregen door het ISR. Het zou toch wat zijn als hij dan bij een andere organisatie zomaar de ring weer in mocht.

Een voor allen. allen voor een

Laten we niet alle verwarring vergeten over het feit of alle MMA vechters eindelijk in een bond met elkaar zullen zitten, dit is haast ondenkbaar alhoewel men het in Amerika toch echt wel aan de gang probeert te krijgen. Nogmaals, als deze zeer belangrijke kwesties niet op een eerlijke en minnelijke manier worden aangepakt, kunnen de gevolgen nogal ernstig zijn. Zo belachelijk als een deel van dit alles klinkt, dit is de realiteit voor de MMA fan in het jaar 2018. Hopelijk kan men vooruitblikken, en kunnen alle of sommige van deze dringende kwesties worden bekeken met een hernieuwd gezond verstand en worden aangepakt op een intelligente en ethische manier, die we nog niet hebben gezien in MMA.

*Ingezonden artikel M. Penning

Bekijk ook

‘Ik zal zegevieren’: Anthony Joshua waarschuwt Tyson Fury

Anthony Joshua heeft zijn landgenoot verteld dathij zich nergens kan verstoppen

McGregor’s manager gaat los op Poirier: ‘Wat een laffe zet’

De woordenstrijd tussen Dustin Poirier en Conor McGregor over donatie geld heeft zich uitgebreid tot de manager van McGregor

Demonische Worstelaar Jaagt World Champion de stuipen op het lijf

Hij was 'gebrand' op revanche en dat zou hij krijgen

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page