Waarom is krachttraining goed voor vechtsporters?
Home / Columns / Waarom is krachttraining goed voor vechtsporters?

Waarom is krachttraining goed voor vechtsporters?

Krachttraining heeft een aantal belangrijke voordelen voor vechtsporters. Hieronder leg ik je 6 voordelen van krachttraining uit voor vechtsporters.

Meer Krachtopbouw en explosiviteit

Wanneer je aan een vechtsport doet wil je jouw trappen en stoten het liefst zo snel en zo hard mogelijk uitvoeren. Om dit te bereiken heb je krachttraining nodig, tijdens de krachttrainingen zul je de spieren zo trainen dat je meer kracht en explosiviteit uit je spieren kan halen om dit te toe passen in een van de aankomende wedstrijden.

Meer kracht uithoudingsvermogen

door middel van krachttraining krijg je meer krachtuithoudingsvermogen. Een voorbeeldje: wanneer je nu 4 harde rechte stoten geeft voel je al lichtjes de verzuring in de arm. Dit betekent dat je de kracht die je genereert bij het stoten maar een bepaalde tijd kan “uithouden” wanneer je tijdens de krachttrainingen deze stoten simuleert met een specifieke intensiteit zul je na een tijdje merken dat jij jouw kracht tijdens het stoten of trappen langer kan uithouden.

Een verbeterde spierconditie

krachttraining zorgt ervoor dat jouw spierconditie verbeterd ( het herstel van de spieren) het is een samenhang van je kracht uithoudingsvermogen en conditie. Want krachtuithoudingsvermogen betekend hoe lang je de kracht kan uithouden en conditie betekend hoe snel je van deze kracht kan herstellen. Een goede trainingsvorm is bijvoorbeeld bootcamp Enschede hierin train je met een interval training dat betekent dat je aantal oefeningen bijvoorbeeld 45 seconden uitvoert en daarna de tijd hebt om 20 seconden te herstellen, waarbij je daarna dezelfde oefening nog een paar keer uitvoert. Merk je dat na 20 seconden rust de volgende set niet vol houdt dan weet je dat je je spierconditie moet verbeteren door nog een aantal van deze trainingen te volgen.

Meer balans en focus

Balans en focus zijn ook twee hele belangrijke aspecten voor een vechtsporter. Deze twee aspecten heb je nodig om stevig te staan, wanneer je stevig staat ben je ook moeilijk uit je focus te balen. Ook deze twee kun je met krachttraining verbeteren door bijvoorbeeld een personal trainer enschede. Hier kun je trainen voor meer balans, door bijvoorbeeld krachtoefeningen uit te voeren op een balansbal waarbij focus belangrijk is om in balans te blijven staan, focus je niet dan val je, heel simpel.

Hoe kun je het beste trainen?  

Ik raad je aan om een gediplomeerd personal trainer op te zoeken, je situatie uit te leggen met de vraag of hij jou hierin kan verbeteren. Om zelf zo specifiek te trainen is natuurlijk mogelijk, maar om de kennis zelf aan te leren kost erg veel tijd. Daarom zou ik je aanraden dit uit te besteden zodat jij je gewoon op de voorbereiding van je wedstrijd te focussen. De personal trainer zorgt voor een specifiek trainingsschema voor jou waarbij jij de hele tijd begeleidt, zou worden om zo het beste uit jezelf te halen voor de wedstrijden. 

Bekijk ook

Werken aan een positieve transformatie met een personal training Amersfoort

Wil jij graag gaan sporten, maar hou je er niet van om naar een grote volle sportschool te gaan dan is een personal training iets voor jou!

Is krachttraining in combinatie met vechtsport wel mogelijk?

Biedt het überhaupt voordelen?

Waarom vechtsporten zo populair zijn om op te wedden

Veel mensen wedden op sport.

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page