Waarom inhalers niet zijn toegestaan tijdens MMA-wedstrijden – Vechtsport Info
Home / Columns / Waarom inhalers niet zijn toegestaan tijdens MMA-wedstrijden

Waarom inhalers niet zijn toegestaan tijdens MMA-wedstrijden

Afgelopen weekend vond een klein drama plaats tijdens UFC Boston, MMA-vechter gebruikte een inhaler tegen astma en dat is tegen de regels.

De uitslag van wedstrijd tegen Ben Sosoli werd teniet gedaan, omdat Hardy een inhalator gebruikte tussen de tweede en derde ronde. Het gebruik van de inhalator bij UFC Boston heeft voor verwarring gezorgd. Volgens Greg Hardy zorgde zijn team ervoor dat ze toestemming hadden om het te gebruiken, wat tot verwarring leidde.

“Ik zat in de ring, ik en mijn coach vroegen de commissie of het goed zou zijn om mijn inhalator te gebruiken en ze zeiden ja, dus nam ik het aan.” Verklaarde Greg Hardy. Maar zo eenvoudig ligt het niet, het gebruik van een inhaler kan een vechter voordelen geven.

Oneerlijke voordelen

Inhalatoren zijn verboden omdat ze een actief ingrediënt bevatten dat bekend staat als vilanterol. De stof wordt gebruikt om de luchtwegen te verwijden om astma te behandelen. Volgens USADA is het een vorm van bèta-2-agonisten die een verboden stof is. Beta-2-agonisten zijn verboden omdat ze potentiële oneerlijke voordelen bieden:

Verhoogde spiermassa en verminderd lichaamsvet, prestatieverbetering op korte termijn door het verhogen van het plasmavolume. Gemaskeerd gebruik van een andere verboden stof en vervormde waarden van het biologische paspoort van de atleet.

Niets innemen

De commissie is zeer streng voor het gebruik van externe producten tijdens sportwedstrijden. Zelfs een Gatorade kan niet worden ingenomen door een atleet tijdens het evenement als er mee is geknoeid. De commissie moet water leveren om het gebruik van prestatieverhogende medicijnen te voorkomen. Sporters die opzettelijk regels overtreden of een verboden stof gebruiken, worden dienovereenkomstig gestraft.

ZIE OOK >> UC Vechter Greg Hardy kapot van besluit jury

Er zijn slechts drie Beta-2-agonisten die als drempelstoffen worden beschouwd. Dit betekent dat ze kunnen worden gebruikt tot een bepaalde drempel met een bepaalde dosis in een bepaald tijdsbestek. Andere merken zijn indacterol, olodaterol en pirbuterol, soorten Beta-2-agonisten. Ze moeten een TUE-goedkeuring hebben voordat ze in de sport kunnen worden gebruikt.

Vrijgesteld

Een TUE is een vrijstelling voor een atleet om een ​​verboden stof tijdens de sport te gebruiken. Dit is alleen voor therapeutische doeleinden en niet als prestatieverbetering. De TUE wordt alleen goedgekeurd als een arts de mislukte proef van een toegestaan ​​alternatief kan leveren. Hardy had geen voorafgaande toestemming om een ​​inhalator te gebruiken.

Bekijk ook

VERBOD: UFC’er Benoit trillend op weegschaal, ziet gevecht verdampen

Ryan Benoit ging bijna letterlijk onderuit bij de officiële weging vandaag voor UFC Vegas 26

Blunder scheids kost ex-UFC’er Werdum winst PFL-debuut

Blunder scheids kost ex-UFC'er Werdum winst PFL-debuut

Kruipend door de ring: Leverstoot ‘KO’ vloert bokser

De licht zwaargewicht boswedstrijd was gepland voor zes rondes

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page