Vrouwelijke moslim kickboks kampioen inspireert een nieuwe generatie Columns
Columns

Vrouwelijke moslim kickboks kampioen inspireert een nieuwe generatie

Vrouwelijke moslim kickboks kampioen inspireert een nieuwe generatie

Ruqsana Begum bewijst dat een geloof niet in de weg van een kickboks carrière hoeft te staan

Een Britse vrouw van Bengaalse afkomst die een strikt religieuze opvoeding had gehad, ontsnapte aan een rampzalig gearrangeerd huwelijk. Kreeg de diagnose dat zij in een slechte gezondheidstoestand verkeerde en dat allemaal voordat zij wereldkampioen kickboksen werd.

Vrouwelijke moslim kickboks kampioen inspireert een nieuwe generatie

Dit is geen script uit een Hollywood-film, het is het real-life verhaal van Ruqsana Begum uit Londen

Begum heeft culturele barrières en persoonlijke tegenspoed overwonnen om het toppunt van haar sport te bereiken en is ze is nog lang niet klaar. "Ik had een zeer strikte islamitische opvoeding," verteld ze. "Mijn familie was erg beschermend, dus ik had het gevoel dat ik ze niet kon vertellen dat ik kickboksen aan het trainen was, omdat ik dacht dat ze dat niet zouden toestaan. Ik was bang dat ik zou moeten kiezen voor de sport waarop verloor verliefd was geworden, of mijn familie. "

Vijftien jaar geleden, tijdens haar studie architectuur aan de Westminster University, vond Begum een ​​manier om zichzelf te uiten met Thai boksen, een vorm van kickboksen. Tegen de tijd dat ze 19 was, had ze haar eerste wedstrijd gewonnen. Maar ondanks haar passie voor de groeiende sport hield ze het vijf jaar geheim voor haar familie.

Mam mag ik naar de sportschool gaan?

Ze zei: "Toen ik jonger was, stond ik op een zondagochtend extra vroeg op, zorgde ik ervoor dat alle klusjes in het huis gedaan waren, dit maakte mijn moeder super blij en vroeg haar dan heel beleefd: 'Mam mag ik naar de sportschool gaan? voor een uur?' "Dan snelde ik naar de sportschool, werkte mijn Muay Thai training af en rende terug naar huis. Mijn familie wist niet wat ik daar aan het doen was.

"Ik werd gewoon verliefd op de sport, ik had zo'n beperkte opvoeding dat ik eindelijk een uitlaatklep vond om mezelf uit te drukken, maar ik leidde zeker een dubbelleven. "Toen ik begon te vechten in de ring, wilde ik de zegen van mijn familie, ik wilde niet meer achter de rug omgaan. Ik wilde de gebeden van mijn moeder zoals dat in ons geloof normaal is."

Ruqsana Begum trainde tijdens haar studie aan de universiteit

Maar de reis naar acceptatie was veel moeilijker dan ze zich had voorgesteld. Voor veel Britse Aziatische vrouwen dreigde de huwelijksdruk, en haar situatie was niet anders. "Toen ik de universiteit had afgerond, had ik een gearrangeerd huwelijk dat jammerlijk mislukte," zei ze. "Dat bracht me in mijn leven tot een dieptepunt en op dat moment voelde het alsof ik mijn identiteit verloor."

Haar vechtcarrière kreeg in 2010 nog een tegenslag toen ze de diagnose ME kreeg (Myalgic Encephalomyelitis), een ziekte waarvan ze zegt dat ze het heeft kunnen overwinnen met een strikt dieet en trainingsregime. "Mijn coach raadde mij aan om naar een ​​specialist te gaan toen we ons realiseerden dat ik na een goede training een maand in bed lag," zei ze. "Ik wist dat ik geen lui persoon was, dus er moest iets mis zijn."

De eerste Britse moslimvrouw die een wereldtitel kickboksen binnensleepte

Ze ging niet alleen verder, maar in 2016 maakte ze geschiedenis en versloeg ze de Zweedse Susanna Salmijarvi om de eerste Britse moslimvrouw te worden die een wereldtitel kickboksen binnensleepte. Nu ze 34 is, heeft ze elke uitdaging overwonnen waarmee ze te maken heeft gehad. Maar in plaats van tevreden te zijn, heeft ze besloten om over te schakelen naar professioneel boksen.

Na de ondertekening met de Hayemaker Promotions van voormalig zwaargewichtkampioen David Haye, maakte Begum haar professionele debuut afgelopen zaterdag 17 maart tegen Ivanka Ivanova wat eindigde in een gedeelde winst partij. Het profiel van vrouwen die professioneel boksen is de laatste tijd gestegen, met sterren zoals Olympisch gouden medaillewinnaar Nicola Adams en de Ierse Katie Taylor. Begum zegt dat ze er een deel van wil zijn, zodat ze een nieuwe generatie jonge vrouwelijke moslim vechtsporters kan blijven inspireren.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws