VIDEO | Trainen bij Albert ‘The Hurricane’ Kraus - Vechtsport Info
Home / Columns / VIDEO | Trainen bij Albert ‘The Hurricane’ Kraus

VIDEO | Trainen bij Albert ‘The Hurricane’ Kraus

Albert Kraus is één van de vele bekende en goede kickboksers uit Brabant. Vanuit zijn sportschool AK-sports aan de Palestrinastraat 5 in Oss geeft hij vijf dagen per week les aan een groep enthousiaste vechters met variërende leeftijden van 6 tot zelfs 61.

De 38-jarige Albert Kraus heeft tijdens zijn carrière  meer dan 125 partijen gekickbokst en 6 partijen professioneel gebokst. Hij traint zelf nog bij Dennis Krauweel van Super Pro Friends Gym in Zevenbergen (bakermat van o.a. Glory-wereldkampioen zwaargewicht Rico Verhoeven) en is wat betreft wedstrijdvechten vooral in het buitenland actief.

Dit jaar heeft hij al drie partijen gevochten en hoopt hij sowieso nog twee partijen te draaien, naast het runnen van de sportschool. Kraus hoopt in de toekomst ook kampioenen af te leveren. Zijn zoon is wat dat betreft op de goede weg. “Hij wil graag, traint iedere dag en klaagt nooit,” zegt Kraus trots. ”Ik ben niet extra streng voor mijn zoon, maar er is altijd wel een maar…. Er kan altijd wel wat beter of sneller.” Ondertussen is zijn zoon druk bezig met een sparringpartij in de ring. Albert: Kijk maar, hij wordt niet vaak geraakt, maar als hij dan al wordt geraakt vind ik dat één keer teveel.”

Zo vader zo zoon

Albert Kraus is trots op zijn zoon. 16 september dit jaar zal Kraus-junior, Gradus, mogelijk een jeugd A-bokspartij draaien mits hij een goede tegenstander kan vinden. “In Nederland zelf is de spoeling nogal dun op dat gebied,” legt Albert uit. Verder staat er nog een toernooi op de agenda in het buitenland met het Nederlands boksteam(NBB). Vader en zoon sparren rustig 10 rondjes van 3 minuten met elkaar bij Friends Gym in Zevenbergen. “Als je ons bezig ziet, zou je niet zeggen dat we vader en zoon zijn, we lijken in de ring wel vijanden,” grapt Albert.

Hij instrueert ondertussen een paar jongens: “jullie twee gaan nu met Gradus, handen hoog en alleen tikken, niks hard, tikken, tikken, tikken. Blijven kijken Abdie!” Tijdens het trainen is Albert ook altijd bereid om even een babbeltje te maken met een van de jongens die even staat uit te rusten.

Internationaal

Albert Kraus wordt nog vaak gevraagd in het buitenland. “In Nederland is het vaak dat je veel kaarten moet verkopen. Nog geen kwart van mijn partijen is in Nederland geweest. Veel partijen in Japan en de laatste tijd in China.”

Dat AK-sports populair is in binnen- en buitenland bewijst wel het aantal wedstrijdvechters uit bijvoorbeeld Duitsland, die zo’n 300 kilometer rijden om te kunnen sparren in een van de vier ringen die de boks-kickboksschool in Oss rijk is.

Boksen vs kickboksen

Dat kickboksen in een positiever daglicht is gekomen door o.a. Rico Verhoeven, daar is Albert het mee eens. “Juist doordat  Rico vaak op televisie komt, zijn mensen meer geneigd de stap naar de gym te maken,” vindt Albert. “De drempel is iets lager geworden.”  Hij merkt het ook aan de stijging van het aantal leden in zijn gym. Wel is de doorstroming bij kickboksen groter geworden. “De nieuwelingen  zien veel goede jongens en willen binnen een paar weken ook zo goed worden. Je bent niet zomaar goed, je moet er wel wat voor doen. Het is hard werken,” legt Albert uit.

Ondertussen houdt Albert Kraus zijn trainende jongens nauwlettend in de gaten. “Houdt die  afstand, snelheid houden, blijven scoren, lang laten lopen!” roept hij naar een paar sparrende boksers.

Het valt op dat boksen momenteel populairder is bij AK-sports dan het traditioneel K-1 kickboksen. Veel kickboksers schakelen over naar Boksen, maar dat vergt toch wel wat aanpassing van technieken. “Een kickbokser staat plat op zijn voeten, terwijl een bokser veel meer beweegt en op de bal van zijn voet staat,” Geeft Albert aan. “Een bokser vecht veel soepeler.”

Nieuwe prikkels

Veel van de wedstrijdvechters in Team-Kraus hebben veel kickbokswedstrijden gedraaid en zijn zoekende naar een nieuwe uitdaging. Dat is in dit geval het boksen. Een van de jongens geeft aan in het begin altijd een hekel te hebben gehad aan boksen, maar naarmate de trainingen vorderden en de boks combinaties worden ingeslepen wordt het steeds leuker.

Albert Kraus geeft aan nog steeds gedreven te zijn. Waar de meeste vechters ophouden omdat ze een respectabele leeftijd hebben bereikt gaat Kraus gewoon door. ”In het middengewicht zie je niet zoveel jongens doorgaan na hun 32ste, minder dan bij de zwaargewichten. Ik wil bewijzen dat ik nog steeds kan meedraaien. Zolang ik het kan, het leuk blijf vinden ga ik door met eruit te halen wat erin zit.” Aldus Albert ‘The Hurricane’ Kraus.

 

Bekijk ook

Bekende vechter Leandro Lo (33) doodgeschoten door Politieagent

Bekende vechter (33) doodgeschoten door Politieagent! Sportwereld in rouw’

Getuigen wijzen een militaire politieagent aan als dader

'Hij gaat dood!' UFC'er Adesanya wil Pereira slopen wraakgevecht

‘Hij gaat dood!’ UFC’er Adesanya wil Pereira slopen in wraakgevecht

Israël Adesanya zweert voor de kill te gaan...

Kickbokstrainer mishandelt leerlingen! 'Lekker stoer zeg'

Kickbokser geklapt door coach na terugslaan! ‘Flapdrol! (video)

Dat had hij beter niet kunnen doen

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page