Verliezen vechters soms opzettelijk? En met welke reden? Columns
Columns

Verliezen vechters soms opzettelijk? En met welke reden?

Verliezen vechters soms opzettelijk? En met welke reden?

Deze partij is verkocht, er klopt geen sodemieter van, dit is niet eerlijk!

Hoe vaak lees je niet dat partijen worden bekritiseert en dat dan gelijk wordt geroepen dat een partij verkocht is. Voor diegenen die niet weten wat met een "verkochte" partij wordt bedoelt leggen wij het even uit. Een verkochte partij is niets minder dan een afspraak die gemaakt wordt tussen twee partijen, met de afspraak dat een van de twee bewust verliest. Dit gebeurt al eeuwen en kan verschillende achterliggende gronden hebben. Neem het recentelijke gevecht tussen Connor McGregor en Floyd Mayweather, daar wordt van gezegd dat deze verkocht is, maar echte bewijzen zijn niet geleverd. Maar veroorzaakte wel een stroom aan geruchten, dat er iets niet in de haak was.

Verliezen vechters soms opzettelijk? En met welke reden?

Waarom zou men willen verliezen?

Er zijn redenen zat te noemen waarom een vechter zou willen verliezen. Enerzijds kan dit een aanbod zijn in geld, of zelfs dat het hem in een volgend gevecht een voordeel geeft. In het laatste geval dat men een zogenaamde "underdog" positie inneemt, dus minder favoriet is om te winnen. Vervolgens stapt men de ring in en wint, redenen, zalen vullen en de kassa spekken? Men zou er gevoegelijk van uit kunnen gaan dat een vechter "nooit" wil verliezen, waarom zou je ook? Je wilt toch laten zien dat je de beste bent, of niet? Maar er zijn vaak diverse andere redenen te bedenken!

Politiek speelt een rol

Het komt ook wel voor dat er partijen worden georganiseerd in bepaalde landen, waar de regering een grote vinger in de pap heeft, ook in de sport. Men met dan denken aan landen met een minder democratische uitstraling dan dat men gemiddeld gewend is. Men ziet daar graag helden in de vechters, die op hun beurt als voorbeeld en reclame item ingezet kunnen worden. Onschuldig gedrag of een kwalijke zaak?

Vriend jij gaat deze partij neer of je wilt of niet

Dat sommige verliezen niet vrijwillig zijn is ook geen geheim. Bepaalde organisaties leven van dit soort praktijken, en gebruiken het voor bijvoorbeeld het beïnvloeden van weddenschappen, ook wel "matchfixing" genaamd. Extra druk en dreiging wordt dan toegepast, vaak worden mensen om een vechter heen als doelwit aangewezen als men niet mee wil werken. Kwalijk en verderfelijke praktijken, om het maar een zacht uit te drukken.

Praktijk voorbeeld

Wij werden een tijd geleden benaderd door een vechter (die anoniem wenst te blijven) over het feit dat hem werd gevraagd te verliezen, hij wilde zijn verhaal kwijt omdat hij er mee zat.

"Er werd mij 30 minuten voor de aanvang van mijn gevecht verteld dat ik bewust moest verliezen". "Ik schrok want mijn eigen manager vertelde mij dit, een man die ik al jaren als manager heb en nog nooit een dergelijke vraag had gesteld". "Ik vroeg naar de reden, waarop hij zij, als je verliest krijg je een leuke som geld, meer dan je zou verdienen door te winnen". Alhoewel het tegen mijn vechters mentaliteit inging, besloot ik mee te gaan in het spel". "Ik moest in de tweede ronde neer en net doen of ik niet verder kon, ik deed het met pijn in mijn hart, zeker omdat ik de partij in mijn zak had". "De reden waarom ik akkoord ging was dat ik wat financiële problemen had, klinkt als een zwak excuus ik weet het".

"Ik ging neer en gaf aan uitgeput te zijn, ik kwam als verliezer uit de bus". "De dag erna zou mijn manager met de grote som geld langs komen, dat deed hij ook echter was de som geld niet zo groot, hij duwde mij €1.200 in de handen en zei goed gedaan man, niemand had het door". "Ik bleef in verbazing achter en besloot nooit meer op zo'n verzoek in te gaan, en eigenlijk ben ik direct gestopt met wedstrijden", of het stom was van mij? Ja heel stom, geen enkel bedrag mag je sport in de weg staan".

Is iedereen dan corrupt? en wat kan men er tegen doen?

Niet iedereen is corrupt, maar een feit blijft dat er wel degelijk uitwassen zijn, en niet alleen in het zogenaamde A,B,C klasse partijen circuit. Ook bij de grotere evenementen komt het voor, geld blijft nu eenmaal aanlokkelijk. En kijk eens naar andere sporten hoevaak gebeurt het niet dat voetbal wedstrijden verkocht zijn, het is dan ook niet aan een enekel sport toe te wijzen. Wat men er aan kan doen? Wellicht gewoon weigeren en je sport hart laten spreken? Heb jezelf wel eens iets meegemaakt op dit gebied, en wil jij je verhaal delen? Dat kan mail ons gerust, wij behandelen alles vertrouwelijk, en anonimiteit is verzekerd.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws